Historisk arkiv

Tjenestedirektivet blir bindende

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Tjenestedirektivet blir rettskraftig fra 1.mai etter at Alltinget på Island nå har gitt sitt samtykke til innlemmelse av direktivet i EØS-avtalen.

Like før påske ga Alltinget på Island samtykke til fjorårets EØS-vedtak om innlemmelse av tjenestedirektivet i EØS-avtalen. Dette betyr at tjenestedirektivet blir rettskraftig fra 1.mai 2010. EFTAs overvåkningsorgan får fra samme dato fullmakt til å kontrollere at direktivet er korrekt gjennomført i nasjonal rett i Norge, Island og Liechtenstein

 

Innarbeidet i norsk lov

I Norge er tjenestedirektivet innarbeidet i tjenesteloven og i en rekke forskrifter. Tjenesteloven og de fleste av forskriftene trådte i kraft 28.desember 2009, som også var fristen direktivet satte for EU-landenes gjennomføring.

 

Les mer om tjenestedirektivet her

 

Fjerner unødvendige krav

Bakgrunnen for tjenestedirektivet var et forslag fra Europakommisjonen i 2004 til et rammedirektiv for tjenester i det indre marked. Formålet med direktivet er å bidra til å fjerne ubegrunnede og unødvendige administrative krav som hindrer etablering og handel med tjenester. Tjenestedirektivet gjelder i utgangspunktet for alle tjenester som er omfattet av EØS-avtalen, men det er gjort unntak for en rekke tjenestesektorer, som for eksempel finansielle tjenester, elektronisk kommunikasjon og helsetjenester.

 

Les mer om tjenestedirektivet på Europalov