Historisk arkiv

Norge blir med i EUs jordobservasjonsprogram

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Norge slutter seg til den innledende driftsfasen av EUs jordobservasjonsprogram. Det er vedtatt av Kongen i statsråd. – Dette er viktig både for å utøve vår nordområdepolitikk og for å forstå klimaendringene bedre, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

Satellitten Sentinel 3 inngår i GMES-programmet (ESA - J. Huart, 2008)

Norge slutter seg til den innledende driftsfasen av EUs jordobservasjonsprogram. Det er vedtatt av Kongen i statsråd. – Dette er viktig både for å utøve vår nordområdepolitikk og for å forstå klimaendringene bedre, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

Det europeiske jordobservasjonsprogrammet går under navnet Global Monitoring for Environment and Security (GMES). Ved hjelp av satellitter tilbys data for å overvåke hav, miljø, klima, skog, samt skred og ras.

- Jordobservasjonssatellitter blir stadig mer avgjørende for å forstå miljøtrusler og for å forvalte naturressursersene bedre, sier Giske.

Havovervåking i nord 

GMES vil inngå i regjeringens satsing på havovervåking i nord. For Norges del har det vært vesentlig å sikre at radarsatellitter observerer over norsk område. Slike satellitter bruker mye strøm og kan bare være påskrudd deler av tiden.

- Nå får vi være med på å bestemme hvilke områder satellittene skal observere. Norsk deltakelse gjør at vi kan påvirke programmet til å dekke våre behov, ikke minst i nordområdene, sier han.

Norge vil få tilgang til programmets styringsorganer og norsk industri kan konkurrere om leveranser til GMES. Det er mange høyteknologiske bedrifter her i landet som har potensial til å vinne kontrakter til GMES.

Sikrer norske interesser

 - Vår tilslutning til GMES bidrar til å sikre norske interesser, men er også vårt bidrag til et globalt fellesgode. Norge er gjennom GMES med på å dekke Norges, Europas og verdenssamfunnets fremtidige behov for gode jordobservasjonsdata.   

 Norges tilsutning til programmet vil formelt skje gjennom at programmet tas inn i EØS-avtalen, under forutsetning av at Stortinget gir sin formelle godkjennelse. Spørsmålet om Norges deltakelse etter 2013 vil måtte avgjøres av Stortinget gjennom en separat beslutning på et senere tidspunkt.

Jordobservasjonssatellitten Sentiel 2 (ESA–P. Carril)

 Fakta om GMES

  • Global Monitoring for Environment and Security (GMES)er et stort program i EU-regi som skal bidra til å dekke Europas behov for informasjon knyttet til blant annet klimaendringer, havovervåking, areal- og vegetasjonskartlegging, luftkvalitet, nødhjelp og samfunnssikkerhet.
  • Programmet vil bestå av et stort antall satellitter, bakkeinfrastruktur og informasjonstjenester. Som følge av GMES vil Europa i 2015 ha verdens mest avanserte flåte av miljøsatellitter. Syv satellitter er allerede under bygging – den første er planlagt skutt opp i 2013.
  • På grunn av våre store, nordlige havområder vil Norge ha spesielt stor nytte av jordobservasjonssatellittene i GMES-programmet. Satellitter er en effektiv og kostnadsbesparende måte for å overvåke store, tynt trafikkerte havområder og har derfor fått økende betydning som verktøy for miljø- og ressursovervåking, suverenitetshevdelse og sjøsikkerhet.
  • Kostnaden for Norges deltakelse i GMES ut 2013 er beregnet til om lag 29 mill.