Historisk arkiv

I Tromsø for å lære om norsk fiskeripolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

En gruppe fiskeriråder fra EU-land var i forrige uke i Tromsø for å lære om norsk fiskeripolitikk. Målet med turen var at rådene i etterkant skal ha Norge i bakhodet når EU reformerer sin fiskeripolitikk. Båttur og midnattssol stod også på programmet.

Søndag 30. mai reiste 15 fiskeriråder fra EU-land i samlet tropp til Tromsø for å lære om norsk fiskeripolitikk. EU-delegasjonens fiskeriråder Paul Oma og Geir Evensen var med som akkompagnement.

God norsk fiskeripolitikk
Det pågår i øyeblikket en stor prosess med å reformere EUs fiskeripolitikk. I tillegg til at en slik tur bidrar til nettverksbygging, er reformprosessen en særlig god anledning til å invitere medlemmene av EUs rådsarbeidsgruppe for fiskeri til Tromsø, slik at de kunne få en innføring i norsk fiskeripolitikk.

- Norge har en fiskeripolitikk som har gitt gode resultater, og EU bør kunne dra nytte av våre erfaringer, mener fiskerirådene Oma og Evensen.

Det var ikke et tilfeldig utvalg av deltakere som ble invitert med på turen til Tromsø. Da hensikten med turen var å synliggjøre god, norsk fiskeri- og havbrukspolitikk slik at man har denne i bakhodet når EUs fiskeripolitikk skal reformeres, var det avgjørende å nå ut til personer som er involvert i den pågående prosessen.

- De inviterte er medlemmer av EUs rådsarbeidsgruppe, og skal i reformeringsprosessen formidle medlemslandenes syn. Derfor var dette en velvalgt målgruppe for turen, forteller Evensen og Oma.

Målrettet program
Programmet for turen gikk over to dager, og innholdet var variert. Den første dagen ble åpnet av departementsråd Jørn Krog fra fiskeri- og kystdepartementet, og resten av dagen var spekket med presentasjoner fra ulike norske aktører innen fiske og havbruk. Blant annet fikk fiskerirådene fra EU en innføring norsk fiskeriforvaltning av tidligere fiskeridirektør Peter Gullestad fra Fiskeridirektoratet. Representanter fra Norges Råfisklag, Norges Sildesalgslag og Eksportutvalget for Fisk var også på plass for å fortelle om norske løsninger og erfaringer.

- Deltakerne fikk servert erfaringer fra representanter som arbeider på høyt nivå i Norge. De måtte tidvis tåle direkte tale fra erfarne i fiskerinæringen som hadde et klart budskap. Likevel var dialogen god og svært konstruktiv, forteller Oma og Evensen.

Dag to i programmet var mindre intensivt, og fiskerirådene fra Europa fikk anledning til å se hva Tromsø har å by på i tillegg til fiske. Etter et besøk ved Havforskningsinstituttet, gikk turen til Sommerøya hvor lunsjen ble servert, med påfølgende båttur tilbake til Tromsø.

Vel gjennomført
EU-delegasjonens fiskeriråder er godt fornøyde med turen, og tror reisefølget fikk mange inntrykk og lærte mye under besøket i Tromsø.

- Vi håper og tror at rådene etter turen har Norge på netthinnen i større grad enn tidligere. Det er mange i EU som mener at det som skjer i Norge er irrelevant og derfor er det viktig at vi synliggjør også ved for eksempel å gjennomføre et slikt opplegg, hvor vi får delt våre ideer og erfaringer med nøkkelpersoner i EU. EUs fiskeripolitikk er viktig for oss, og derfor er det nødvendig å jobbe for at EU tenker på oss, foreteller Oma.

Turen som ble organisert av Fiskeri- og kystdepartementet i samråd med EU-delegasjonen ble vellykket både faglig og sosialt. En viktig grunn til det var også måten organisasjonene i Tromsø stilte opp på.

- De bidro med møtelokaler, presentasjoner og spanderte flotte måltider som satte en ekstra spiss på oppholdet. Det var veldig positivt, sier Evensen.

Mange var også svært opptatt av midnattssolen, og synes det var flott å kunne spasere i sollyset i Tromsøs gater om natten. Sjømat stod naturlig nok på menyen ved flere av måltidene, og da det ble servert sjømat-tapas første kvelden, spiste alle rikelig med hval- og selkjøtt, hvor særlig hvalkjøttet var populært.