Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Presseinformasjon

Samtale om Norges interesser i internasjonalt samarbeid

Utenriksdepartementet inviterer i samarbeid med Nupi til en åpen samtale på Litteraturhuset, onsdag 12. september med utenriksminister Ine Eriksen Søreide og tidligere utenriksminister Espen Barth Eide. Tema for samtalen er Norges interesser i internasjonalt samarbeid. Møtet er starten på et prosjekt som vil resultere i en melding til Stortinget våren 2019.

- Den regelstyrte og liberale verdensordenen som ble bygd opp etter andre verdenskrig, med forpliktende internasjonalt samarbeid gjennom blant annet FN, har tjent oss godt. Men dette samarbeidet er under press, også fra sentrale allierte. Hva betyr dette for Norge? Hvordan kan vi best fremme våre interesser gjennom multilateralt samarbeid i en mer motsetningsfylt verden, sier utenriksminister Eriksen Søreide. 

Samtalen på Litteraturhuset er starten på et prosjekt som vil invitere til debatt rundt om i landet, og som vil resultere i en melding til Stortinget våren 2019, om Norges rolle i det multilaterale systemet som FN, Nato, WTO, EU, OSSE og andre organisasjoner utgjør.

- I en tid hvor identitetspolitikk og populisme overbeviser mange om at motgangen de møter skyldes globalisering, og at svaret ligger i mer proteksjonisme og nasjonalisme, er det viktig å forsvare de verdiene norsk utenrikspolitikk bygger på. Fra demokrati og menneskerettigheter, til frihandel og respekt for internasjonale kjøreregler. Vi må også tørre å stille spørsmålet om vi trenger nye allianser og arbeidsformer, og i tilfelle hvilke, sier utenriksministeren.

Samtalen ledes av Nupi-direktør Ulf Sverdrup.

Tid: Onsdag 12. september kl. 12.30 – 13.30
Sted: Litteraturhuset i Oslo

Presse som ønsker å delta bes sende en e-post til siri.svendsen@mfa.no.

Pressekontakt: Siri R. Svendsen, mobil 976 87 801.

Til toppen