§ 4-3 - Plan- og bygningsloven § 20-6 og SAK § 4-3 - Svar på spørsmål om søknadsplikt ved fradeling til offentlige veganlegg

Fradeling til anleggelse av offentlige veganlegg er som utgangspunkt ikke omfattet av unntaket fra søknadsplikt i SAK10 § 4-3 første ledd bokstav a), med mindre fradelingen er detaljert avklart i reguleringsplan.

Vi viser til e-post av 30. januar 2023, der dere spør om fradeling av eiendom til anleggelse av offentlige veganlegg er omfattet av unntaket i plan- og bygningsloven (pbl.) § 20-6, jf. byggesaksforskriften (SAK10) § 4-3 første ledd bokstav a).

Departementet tar ikke stilling til konkrete enkeltsaker, og vår uttalelse gis derfor på generelt grunnlag. For ordens skyld gjør vi oppmerksom på at begrepet "fradeling" er erstattet med "opprettelse og endring av eiendom", se for eksempel pbl. §§ 1-6, 20-1, 26-1 og 28-1. Årsaken til dette er endringer i matrikkellova. Endringen innebærer imidlertid ikke noen realitetsendring. Vi vil derfor benytte begrepet "fradeling" i svaret vårt.

Departementets svar

Fradeling til anleggelse av offentlige veganlegg er som utgangspunkt ikke omfattet av unntaket fra søknadsplikt i SAK10 § 4-3 første ledd bokstav a), med mindre fradelingen er detaljert avklart i reguleringsplan.

Departementets vurdering
Opprettelse og endring av eiendom (fradeling) er søknadspliktig etter pbl. § 20-1 første ledd bokstav m, jf. § 20-2, uavhengig av hva tomten skal brukes til. For enkelte tiltak som behandles etter annet lovverk, gjelder det unntak fra hele eller deler av byggesaksdelens bestemmelser, jf. pbl. § 20-6 og SAK10 § 4-3. Anleggelse av offentlige veganlegg etter veglova er unntatt fra kravet om søknadsplikt etter SAK10 § 4-3 første ledd bokstav a). Spørsmålet er om eiendomsutformingen, det vil si fradeling eller opprettelse av festetomten, også er omfattet av dette unntaket.

Ordlyden tilsier isolert sett, som kommunen påpeker, at det ikke er gjort unntak fra søknadsplikt for fradeling, kun for anleggelsen av veganlegget. Kommunen viser samtidig til at departementet i veiledende notat av 10. juli 2020 (s. 52) med merknader til de enkelte bestemmelsene i matrikkelforskriften blant annet har uttalt: «Når anleggstiltaket på denne måten er unntatt fra søknadsplikten, vil også den tilhørende eiendomsutformingen være unntatt.» Notatet ble erstattet av et nytt notat av 11. februar 2021, men den samme setningen er gjentatt der (på s. 53). Kommunen påpeker at dette tilsier at det ikke er samsvar mellom bestemmelsene i matrikkellova og byggesaksforskriften, og at det derfor er behov for en tolkningsavklaring.

Departementet har tidligere uttalt seg om en tilsvarende setning i rundskriv H-18/15 Endringer i matrikkelforskriften fra 1. januar 2016 mv., punkt 13: «Når anleggstiltaket på denne måten er unntatt fra søknadsplikten, vil også den tilhørende eiendomsutformingen være unntatt, jf. [matrikkelforskriften] § 27 fjerde [nå femte] ledd.». I vår tolkningsuttalelse av 4. mai 2022 (sak 22/1813-9), som gjaldt unntaket i SAK10 § 4-3 første ledd bokstav c), uttaler vi blant annet:

«Utsagnet i rundskrivet må etter departementets syn leses i sammenheng med ordlyden i matrikkelforskriften § 27 og den etterfølgende tilføyelsen i rundskrivet: «Om tiltaket er omfattet av unntaket, må vurderes opp mot det enkelte tiltaket og tilhørende spesiallovgivning». […] Rekkevidden av unntaket i matrikkelforskriften § 27 femte ledd vil ikke være direkte bestemmende for rekkevidden av unntaket i SAK10 § 4-3 første ledd bokstav c. Hensynet til et harmonisert regelverk taler likevel for at begge bestemmelsene bør gis samme rekkevidde. Dette tilsier at opprettelse og endring av eiendom som hovedregel ikke er unntatt fra søknadsplikten etter pbl. § 20-2, jf. SAK10 § 4-3. En slik forståelse vil også harmonisere med ordlyden i SAK10 § 4-3 første ledd bokstav c, som ikke eksplisitt omfatter eiendomsutforming for vindkraftanlegg, kun selve vindkraftanlegget. Denne tolkningen vil også bidra til å sikre forutberegnelighet og klarhet i regelverket.»

Etter departementets oppfatning gjør tilsvarende tolkningsmomenter seg gjeldende ved tolkningen av SAK10 § 4-3 første ledd bokstav a). Det vil si at fradeling som hovedregel ikke kan anses unntatt fra søknadsplikten etter pbl. § 20-2, jf. SAK10 § 4-3 første ledd bokstav a). I praksis vil nok likevel eiendomsutformingen i forbindelse med anleggelse av offentlig veganlegg etter veglova ofte være detaljert avklart i reguleringsplanen for veganlegget. Hensynet til et harmonisert regelverk taler for at det i slike tilfeller ikke er behov for å søke om fradeling.

 


Kopi: Direktoratet for byggkvalitet