NOU 2001: 31

Når ulykken er ute— Om organiseringen av operative rednings- og beredskapsressurser

Til innholdsfortegnelse

12 Forsvarets rolle i redningstjenesten i fremtiden

12.1 Oppsummering av dagens situasjon

Forsvarets evne til å yte rask og effektiv støtte i forbindelse med ulykker til sjøs og større ulykker eller katastrofer på land er av stor betydning, og omfanget fremgår av pkt. 4.2.6 og 4.2.7.

I krig vil Forsvaret ikke ha annen rolle i redningstjenesten enn at Sjøforsvaret overtar hovedredningssentralenes funksjon innen sjøredning, jf. pkt. 4.3.6. Ved terrortrussel eller terroranslag vil Forsvarets ressurser i første rekke bli disponert for beskyttelsestiltak og derfor i mindre grad enn ellers være tilgjengelig for redningstjeneste.

12.2 Konsekvenser som følge av endringer i Forsvarets struktur

Forsvaret skal også i fremtiden yte støtte til det sivile samfunnet i fredstid, der dette er forenlig med de forsvarspolitiske mål og de til enhver tid tilgjengelige ressurser. Dette er understreket i St.prp. nr. 45 (2000-2001) Omleggingen av Forsvaret i perioden 2002-2005. I denne fremgår det også at de av Forsvarets ressurser som primært er av interesse for redningstjenesten til sjøs, og som er svært sentrale i en slik sammenheng, i hovedsak vil bli videreført. Det samme gjelder mulighetene for transportstøtte i forbindelse med visse typer redningsaksjoner. Forsvarets fremtidige bidrag i redningstjenesten var ikke et premiss for vurderingene i stortingsproposisjonen. Spørsmålet om hvilke konsekvenser endringer i forsvarsstrukturen vil få for redningstjenesten må sees i lys av dette.

For Heimevernet (HV) innebærer strukturendringene at utdanningsstedene reduseres. HVs styrker med landsdekkende lokalisering beholdes imidlertid som før, jf. Innst.S. nr. 342 (2000-2001). Utvalget legger derfor til grunn at strukturendringene ikke vil få større konsekvenser for HVs deltakelse i redningsoperasjoner.

I Hæren vil den nye strukturen medføre en vesentlig endring i antall tjenestesteder, i det en rekke tjenestesteder vil legges ned. Dette vil imidlertid trolig få begrenset innvirkning på muligheten for støtte til redningsoperasjoner, da Hærens aktuelle personell- og materiellressurser ved omfattende og langvarige aksjoner vil kunne transporteres til ulykkesstedet.

Det understrekes imidlertid at den forestående omstruktureringen av Forsvaret er forbundet med usikkerhet. Det er derfor vanskelig å forutsi hvorvidt endringene vil kunne få konsekvenser for Forsvarets mulighet til å bistå sivile myndigheter i redningstjenestesammenheng. Fra Forsvarets side legges det imidlertid til grunn at Forsvaret også i fremtiden vil være en sentral bidragsyter som kan stille både med egnet materiell og personell i forbindelse med redningstjenesten.

12.3 Konsekvenser som følge av eventuelle utvidete oppgaver for redningstjenesten

Som det fremgår av kapittel 7, er det delte meninger i utvalget om redningstjenestens oppgaver skal utvides til også å gjelde akuttinsats ved hendelser som ikke truer liv og helse. Dersom redningsbegrepet blir utvidet til også å omfatte innsats for å avverge eller begrense skade på miljøet og materielle verdier, vil dette innebære at forsvarskommandoenes ansvar for å iverksette og innledningsvis lede aksjoner til sjøs for å berge miljøet og materielle verdier (KYBAL) blir overført til hovedredningssentralene. Forsvarets øvrige ansvar i forbindelse med kystberedskapen vil imidlertid bli videreført.

Slik det fremgår av kapittel 7, legges det til grunn at samvirkeprinsippet vil videreføres også ved et eventuelt utvidet redningsbegrep. Som nevnt ovenfor, vil imidlertid Forsvarets støtte til det sivile samfunn alltid måtte finne sted innenfor de til enhver tid tilgjengelige ressurser. Forsvarets deltakelse i redningstjenesten i fremtiden vil således ikke kunne gå på bekostning av Forsvarets evne til å løse sine primæroppgaver.

12.4 Vurdering av Forsvarets rolle i redningstjenesten i fremtiden

Utvalget vurderer Forsvaret som en helt vesentlig ressurs i forbindelse med redningstjenesten, og konstaterer at den foreslåtte omstruktureringen av Forsvaret trolig i liten grad vil berøre Forsvarets mulighet for deltakelse redningstjenesten. Usikkerheten knyttet til omstruktureringen innebærer imidlertid at det er vanskelig å forutsi med sikkerhet eventuelle konsekvenser på lang sikt i denne sammenheng.

Til forsiden