NOU 2001: 31

Når ulykken er ute— Om organiseringen av operative rednings- og beredskapsressurser

Til innholdsfortegnelse

15 Gjennomføring av foreslåtte tiltak

15.1 Overordnete beslutninger

Det har ikke vært mulig for utvalget å lage en prosjektplan for gjennomføringen av utvalgets forslag. En slik prosjektplan vil bli forskjellig alt etter hvilke av utvalgets flertalls- og mindretallsforslag som blir vedtatt.

Utvalget vil likevel peke på hvilke skritt som uansett peker seg ut som de neste i en prosess mot fremtidens organisering av rednings- og beredskapsressursene.

Den gjennomføring som antydes nedenfor er basert på tilslutning til følgende to forutsetninger:

  • Ansvarsprinsippet skal være utgangspunktet, bl.a. slik at alminnelig kriseberedskap skal være tuftet på fagansvar og på kommunenes alminnelige ansvar.

  • Særordningene med en sentralt ledet atomulykkesberedskap, en redningstjeneste bygger på samvirkeprinsippet og en beredskap mot akutt forurensning med trinnvise ansvarsnivåer (privat, kommunalt og interkommunalt, statlig) skal beholdes.

Under disse forutsetninger er det særlig to hovedtemaer som peker seg ut, nemlig videreutvikling av redningstjenesten og organisering av statlige forsterkninger til de ordinære beredskapsressurser. Det er sammenheng mellom de to temaer, men utvalgets samlete anbefaling om at operativ samordning og ledelse av redningstjenesten legges til politiet og Politidirektoratet representerer ingen grunnleggende endring av redningstjenesten. Temaene kan derfor langt på vei holdes atskilt under den videre gjennomføring.

Utvalget ser det som naturlig at de nødvendige høringer skjer felles for utvalgets anbefalinger under ett. Når de overordnete beslutninger er fattet, anbefaler utvalget at organisering av forsterkningene prioriteres. Sivilforsvaret arbeider under et foreldet lovverk, og en modernisering av oppgaver og organisasjon fremstår som mer presserende enn endringer i redningstjenesten. Endringer i trusselbildet trekker i samme retning.

15.2 Statlige forsterkningsoppgaver

Gjennomføringen av utvalgets forskjellig forslag avhenger som antydet av hvilke av de tre anbefalinger som forskjellige fraksjoner i utvalget har gitt i kapittel 10 som får gjennomslag.

Uansett er det nødvendig at de sentrale og regionale (fylkesvise eller distriktsvise) instanser som får ansvaret for en forsterkningsressurs, organiseres slik at dette ansvaret er definert og plassert også innad i organisasjonen. I denne prosessen må brukerne av ressursen medvirke, i tillegg til at det må etableres mekanismer som sikrer at forsterkningsressursenes omfang, kompetanse og utstyr løpende er tilpasset brukernes behov. Også berørte frivillige organisasjoner må delta i denne prosessen.

Det samlede utdanningsbehov for nødetater og forsterkningsressursene må gjennomgås med sikte på at utdannelsestilbudet i hovedsak gis av den instans som har ansvaret for innsatsen, og at det blir gitt enhetlig utdannelse i samvirkefunksjonene.

Instanser som skal overta noen av Sivilforsvarets oppgaver, jf. pkt. 10.7, må settes i stand til å utføre oppgaven. Det må vurderes om det er påkrevet at noen av disse oppgaver i en overgangsperiode utføres av de samme ressurser som i dag.

15.3 Samordning og ledelse av redningstjenesten

Før det gjøres endringer i organisasjonen, bør det avgjøres om redningstjenesten skal ha utvidete oppgaver. Videre bør det vurderes om redningstjenesten skalvære undergitt tilsyn av et direktorat for samfunnssikkerhet og beredskap og fylkesmennene, jf. pkt. 8.8.

Politidirektoratet og politidistriktene må organiseres slik at ansvaret for redningstjenesten blir definert innad i politiorganisasjonen. Det må foretas en fordeling mellom direktoratet og hovedredningssentralene av oppgaver som overordnet for lokale redningssentraler. Det må også foretas en fordeling mellom Justisdepartementet og Politidirektoratet av de oppgaver som i dag tilligger departementet vedrørende redningstjenesten.

Dersom det opprettes et forsterkningsledd under politiet, må organiseringen av direktorat og politidistrikter sikre at redningstjeneste, politiberedskap og forsterkningsleddet ses i sammenheng. Det må avgjøres om et slikt forsterkningsledd skal ha politireserveoppgaver.

Det må settes mål for og krav til redningssentralenes ledelse- og samordningsfunksjon, bl.a. øvelsesfrekvens, og etableres systemer blant annet for liaison til kommunene og for bruk av den samlete ledelse av redningssentralene i så vel planlegging som operativ virksomhet. Det må også etableres rutiner for varsling og kommunikasjon mellom redningssentralene og fylkesmannsembetene.

Rutiner for samordning med frivillige organisasjoner og med forsterkninger bør gjennomgås.

Til forsiden