Prop. 7 L (2012–2013)

Endringer i folketrygdloven (tiltak mot misbruk av velferdsordninger)

Til innholdsfortegnelse

8 Merknader til de enkelte bestemmelsene

Til § 21-3 nytt fjerde ledd

I første punktum innskjerpes at en person som krever eller mottar en ytelse plikter å legitimere seg når Arbeids- og velferdsetaten krever det. Dette kan skje ved framvisning av pass eller annen gyldig legitimasjon. Poenget er at etaten så langt mulig skal forsikre seg om vedkommendes identitet. Dette forutsetter også at vedkommende personlig møter på det sted som etaten bestemmer. Innsending av passkopi mv. per brev eller elektronisk er ikke tilstrekkelig. Det understrekes videre at legitimasjon ikke bør kreves når han eller hun fra før er kjent for etaten.

I andre punktum presiseres at plikten til å legitimere seg også gjelder ved kontakt med lege eller annen sakkyndig ved undersøkelser og lignende med henblikk på erklæringer eller uttalelser til Arbeids- og velferdsetaten som grunnlag for ytelser. Det vises i den forbindelse også til merknaden til § 21-4 fjerde ledd.

Til § 21-4 første ledd

I andre punktum tilføyes ”regnskapsfører” i oppregningen over instanser som det kan innhentes opplysninger fra.

I nytt tredje punktum presiseres at adgangen til å innhente opplysninger også omfatter opplysninger om andre enn stønadstakeren. Det er adgangen til å innhente opplysninger etter første og andre punktum i § 21-4 første ledd som skal anvendes, dvs. at det må dreie seg om opplysninger som er nødvendige for å kontrollere om vilkårene for en ytelse er eller har vært oppfylt. Opplysninger kan innhentes også ved masseinnhenting, og reglene i ny § 21-4 d vil da gjelde.

Til § 21-4 fjerde ledd

I første punktum slås fast at helsepersonell mv. skal kreve at stønadstakeren skal legitimere seg ved kontakt med sikte på erklæringer eller uttalelser av betydning for retten til trygdeytelser. I forslaget til § 21-3 nytt fjerde ledd er stønadstakeren pålagt å følge opp dette, se merknaden til denne bestemmelsen.

I andre punktum presiseres at det skal gå fram av erklæringen eller uttalelsen fra den sakkyndige at stønadstakeren har legitimert seg på gyldig måte.

Tredje punktum åpner for å unnlate å kreve legitimasjon når stønadstakeren fra før er kjent for den som skal avgi erklæringen eller uttalelsen. Det må fremgå av erklæringen at legitimasjon ikke er avkrevd når stønadstakeren er kjent.

Til § 21-4 femte ledd

Første og andre punktum svarer til nåværende fjerde ledd.

Tredje punktum er nytt og åpner for at utlendingsmyndighetene i forskrift kan pålegges å gi rutinemessige meldinger om vedtak av avgjørende betydning for rettigheter eller medlemskap i folketrygden.

§ 21-4 nåværende femte og sjette ledd blir sjette og sjuende ledd som følge av tilføyelsen av et nytt fjerde ledd i paragrafen.

Til ny § 21-4 d

I første ledd gis regler om Arbeids- og velferdsetatens gjennomføring av masseinnhenting av opplysninger med hjemmel i § 21-4 første og sjette ledd. Videre gis en definisjon av masseinnhenting.

Første ledd bokstav a presiserer at masseinnhenting kan foretas fra etatens egne registre så vel som registre hos andre offentlige myndigheter.

Første ledd bokstav b angir hvilke opplysninger som kan omfattes av massseinnhenting (inntektsopplysninger mv.) Det slås også fast at helseopplysninger og andre sensitive personopplysninger ikke kan gjøres til gjenstand for masseinnhenting.

I første ledd bokstav c bestemmes at masseinnhenting skal foretas av en særskilt utpekt enhet og gir regler om gjennomføring av registerkontroller, behandling av opplysningene og videreformidling for videre oppfølging. I tillegg til nødvendig behandling for å korrigere trygdeytelser og eventuell tilbakekreving, forutsettes oppfølging å omfatte også eventuell strafferettslig påtale. Videreformidling skal også kunne skje når dette er bestemt i lov eller i medhold av lov. Et aktuelt eksempel er etatens adgang til å gi opplysninger til andre offentlige organer for å hindre feilutbetalinger fra disse organene (arbeids- og velferdsforvaltningsloven § 7 tredje ledd).

Første ledd bokstav d presiserer at opplysninger innhentet gjennom masseinnhenting skal slettes så snart hensynet til kontroll og oppfølging tillater det.

Første ledd bokstav e inneholder regler med sikte på å sikre at eventuelle andre opplysninger enn dem masseinnhentingen gjelder ikke skal omfattes eller utleveres, og det samme gjelder opplysninger om andre personer enn dem som masseinnhentingen gjelder. Dersom slike opplysninger ved en feil likevel blir utlevert, skal de slettes hos Arbeids- og velferdsetaten umiddelbart.

I første ledd bokstav f presiseres at offentlige myndigheter skal gjøre aktuelle opplysninger elektronisk tilgjengelige. Det skal ikke kreves godtgjørelse for utleveringen av opplysninger til Arbeids- og velferdsetaten.

I andre ledd gis det hjemmel for å gi forskrift om gjennomføringen av paragrafen. Det skal kunne bestemmes at masseinnhenting kan omfatte andre opplysninger enn nevnt i tredje ledd første punktum, forutsatt at de er av tilsvarende art (mht. sensitivitet mv.). Forskriften forutsettes også å inneholde bestemmelser om hvilke registre som er aktuelle for samkjøring og nærmere vilkår og begrensninger for masseinnhenting av opplysninger.