Prop. 52 S (2022–2023)

Samtykke til inngåelse av bidragsavtale og garantiavtale med Den europeiske union (EU) om norsk tilknytning til InvestEU

Til innholdsfortegnelse

4 Nærmere om de enkelte bestemmelsene i bidragsavtalen

Avtalen består av en fortale og 20 artikler samt to vedlegg.

Fortalen omhandler lovgrunnlaget for avtalen og de ulike delene av InvestEU, før det gis en nærmere redegjørelsen om InvestEU-fondet og at avtalen regulerer EFTA-statens tilknytning til den delen av programmet, i tråd med EØS-avtalen. Det gjøres også rede for hvordan det relative bidraget fra EFTA-statene regnes ut, at det både skal gis bidrag i form av kontantbidrag og en garanti, hva programmet skal oppnå, at investeringene vil tilpasses markedsforholdene i Norge, avtalestruktur og at investeringene skal rettes inn mot markedssvikter i EU og Norge.

Artikkel 1 og 2 inneholder definisjoner av begreper benyttet i begge avtalene og redegjør for hvordan overskrifter og henvisinger skal forstås.

Artikkel 3 redegjør for formålet og rekkevidden av avtalen ved at den er forankret i artikkel 5 i forordning (EU) nr. 2021/523 om opprettelse av programmet InvestEU, som blant annet omhandler EFTA-statenes deltakelse i programmet og de nærmere bestemmelsene om dette i EØS-avtalen samt at det skal inngås en bidragsavtale og en garantiavtale.

Artikkel 4 regulerer Europakommisjonens plikter, herunder at det er Europakommisjonen som sørger for at investeringer i Norge inngår i avtalene med de gjennomførende partnerne, og at Europakommisjonen skal følge opp avtalene og etablere hensiktsmessig rapportering på bakgrunn av avtalene med partnerne.

Artikkel 5 fastslår at Norge skal bidra med et kontantbidrag og en garanti som samlet er på 461,1 mill. euro. Dette fordeler seg på samlet kontantbidrag på 184, 5 mill. euro og 276,7 mill. euro i garanti. Artikkelen regulerer også frister og årlige beløp for innbetaling av kontantbidraget til Europakommisjonen.

Artikkel 6 og 7 omhandler at avsetningssatsen for kontantbidraget er fastsatt til 40 pst. av det samlede norske bidraget inkludert garantien, vilkår for endringer i avsetningssatsen og hvordan det skal innbetales. Kontantbidraget skal dekke de forventede tapene som følge av garantiene som stilles til de gjennomførende partnerne og kan øke hvis de forventede tapene blir høyere, ved å utløse garantien Norge stiller for deltakelse i programmet.

Artikkel 8 fastsetter at Norge skal delta i alle investeringsoperasjoner under tre av fire politikkvinduer hos de gjennomførende partnerne som nevnes i artikkel 11. Det innebærer at Norge er med på politikkvinduene a. Bærekraftig infrastruktur, b. Forskning, innovasjon og digitalisering, c. Små og mellomstore bedrifter og ikke d. Sosiale investeringer og humankapital.

Artikkel 9 og 10 slår fast at Norge skal gi en «rygg-mot-rygg-garanti» for deltakelsen i programmet og at denne reguleres i en egen avtale, jf. omtale av garantiavtalen under.

Artikkel 11 oppgir at de relevante gjennomførende partnerne for programmet i Norge er Den Europeiske Investeringsbanken, Det Europeiske investeringsfondet og Den Nordiske investeringsbanken.

Artikkel 12 omhandler at inntekter fra garantien og andre kilder skal avregnes mot det norske kontantbidraget, og at ved utbetalinger av overskudd skal Norge motta en andel som er proporsjonal med det norske bidraget.

Artikkel 13 regulerer deling av informasjon og rapportering om måloppnåelse og økonomien i programmet årlig.

Artiklene 14, 15, 16 og 17 regulerer hvordan avtalen kan endres, forlenges og gjennomføres, hvordan tilbakebetaling av ubrukte midler skal skje og når avtalen opphører. Avtalen trer i kraft og får virkning på det tidspunkt den undertegnes. Det slås fast at Europakommisjonen skal gjøre sitt beste for å operasjonalisere programmet i Norge så fort som mulig etter at avtalene er undertegnet.

Artikkel 18 viser til at avtalen skal være underlagt og tolkes i samsvar med EØS-avtalen og om nødvendig Luxembourgs rett. Det slås fast at eventuelle tvister hører under Den europeiske unions domstol.

Artikkel 19 omhandler kontaktpunkter mellom Norge og Europakommisjonen om avtalen. Her vil Nærings- og fiskeridepartementet bli oppgitt som norsk kontaktpunkt.

Artikkel 20 viser til to vedlegg som gir nærmere informasjon om de forventede årlige innbetalingene av kontantbidraget fra Norge til Europakommisjonen og mal for informasjon fra Europakommisjonen til Norge i tilfelle det blir endringer i beløpet som skal innbetales.