St.meld. nr. 11 (2005-2006)

Om samarbeidet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i 2005

Til innholdsfortegnelse

21 Konsept for grensesikkerhet og forvaltning av grensekontroll

Ramme for samarbeid mellom OSSEs deltakerstater

Kapittel I: Deltakerstatenes forpliktelser

  1. OSSEs deltakerstater, som erkjenner at grensesikkerhet og forvaltning av grensekontroll er et nasjonalt anliggende og statenes ansvar, bekrefter at de har forpliktet seg til å fremme åpne og sikre grenser innenfor et fritt, demokratisk og bedre integrert OSSE–område uten skillelinjer. Dermed har de også forpliktet seg til å samarbeide på grunnlag av folkerettens prinsipper, gjensidig tillit, partnerskap, åpenhet og forutsigbarhet, og til å følge en bred tilnærming i en ånd som kan bidra til vennskapelige forbindelser mellom statene.

  2. OSSEs deltakerstater stadfester de forpliktelser de har påtatt seg på de ulike nivåene når det gjelder grensespørsmål.

    • 2.1 Globalt: Når det gjelder spørsmål om grensesikkerhet og forvaltning av grensekontroll, stadfester deltakerstatene sine forpliktelser etter folkeretten, særlig internasjonale menneskerettigheter, internasjonalt vern for flyktninger og internasjonal humanitærrett, og kan også vurdere standarder og anbefalinger fastsatt av Verdens tollorganisasjon, Den internasjonale organisasjon for migrasjon, Den internasjonale arbeidsorganisasjon, FNs høykommissær for flyktninger og andre relevante internasjonale organisasjoner.

    • 2.2 Innenfor OSSE: Deltakerstatene stadfester de normer, prinsipper, forpliktelser og verdier som er nedfelt i Sluttakten fra Helsingfors, og som alle anvendes likt og uten forbehold, idet hver især tolkes under henvisning til de øvrige. De stadfester prinsippene og forpliktelsene nedfelt i København-dokumentet fra 1990, Helsingfors-dokumentet fra 1992 og Sikkerhetspakten for Europa fra 1999. De minner om handlingsplanene, beslutningene og andre aktuelle OSSE-dokumenter som er vedtatt om grensespørsmål. Trusler som følger av terrorisme, organisert kriminalitet, ulovlig innvandring og ulovlig handel med våpen, narkotika eller mennesker, kan særlig bekjempes ved å styrke OSSEs kapasitet med henblikk på å fremme åpne og sikre grenser og ved å bidra til økt mellomstatlig samarbeid som kommer alle til gode, som påpekt i punkt 35 i OSSEs strategi for å møte trusler mot sikkerheten og stabiliteten i det 21. århundre.

    • 2.3 Regionalt og subregionalt: I samme ånd stadfester deltakerstatene sine forpliktelser med hensyn til alle regionale og subregionale fora de deltar i, og forplikter seg til å fremme samarbeid i alle aktuelle organisasjoner og organer for å sikre en enhetlig politikk og enhetlige standarder og for å unngå dobbeltarbeid.

    • 2.4 Bilateralt: Deltakerstatene skal, i en ånd av solidaritet og av hensyn til godt naboskap, overholde bilaterale avtaler de har inngått om grensespørsmål, og skal iverksette tiltak som kan bidra til utveksling av erfaring og beste praksis.

Kapittel II: De viktigste målene for samarbeidet

  • 3. Samarbeidet mellom deltakerstatene har som mål å få gjennomført de forpliktelser som knytter seg til grensespørsmål. Samarbeidet skal bidra til at de standarder deltakerstatene har anerkjent når det gjelder grensesikkerhet og forvaltning av grensekontroll, ikke bare overholdes, men også forbedres, blant annet gjennom utveksling av beste praksis.

  • 4. Deltakerstatene skal fremme samarbeid mellom sine grensemyndigheter, tollmyndigheter, reisedokument- og visumutstedende organer, politi- og innvandringsetater i tillegg til andre kompetente nasjonale strukturer, i den hensikt

    • 4.1 å fremme fri og sikker bevegelighet for personer, varer, tjenester og investeringer over landegrensene i samsvar med relevante rettslige rammeverk, folkeretten og OSSEs forpliktelser, blant annet ved å bedre sikkerheten rundt reisedokumenter og eventuelt å legge forholdene til rette for en liberalisering av visumordningene, i pakt med de forpliktelser som følger av dokumentene nevnt ovenfor,

    • 4.2 å bekjempe terrortrusler, blant annet ved å hindre bevegelse over landegrensene av personer, våpen og pengemidler knyttet til terrorvirksomhet og annen kriminell virksomhet,

    • 4.3 å forebygge og bekjempe grenseoverskridende organisert kriminalitet, ulovlig innvandring, korrupsjon, smugling og handel med våpen, narkotika og mennesker,

    • 4.4 å bidra til at grensemyndighetene og kompetente nasjonale strukturer etterstreber en høy standard i sin virksomhet,

    • 4.5 å bidra til at enhver som ønsker å krysse landegrensene, blir behandlet på en verdig måte, i samsvar med relevante nasjonale rettslige rammeverk, med folkeretten, særlig internasjonale menneskerettigheter, internasjonalt vern for flyktninger og internasjonal humanitærrett, og med relevante OSSE-forpliktelser,

    • 4.6 å sørge for at forholdene ligger til rette for sosial og økonomisk utvikling i grenseområdene, og for at alle dem som hører hjemme i lokalsamfunnene i grenseområdene, kan få del i velferden og den kulturelle utvikling og har samme muligheter som andre,

    • 4.7 å bedre utsiktene til felles økonomisk utvikling og å bidra til at det skapes et felles rom for frihet, sikkerhet og rettferd i OSSE-området,

    • 4.8 å sikre de internasjonale transportrutene med sikte på trygge vareleveranser.

Kapittel III: Prinsipper for samarbeid mellom OSSEs deltakerstater om grensespørsmål

Prinsippene er utformet med utgangspunkt i OSSEs kooperative tilnærming til sikkerheten.

  • 5. Deltakerstatene er enige om at deres felles velferd og sikkerhet kan styrkes ved å øke nyttige bevegelser av personer, varer, tjenester og investeringer over landegrensene.

  • 6. Spørsmål av regulerende art som oppstår som følge av bevegelser over landegrensene, kan best løses ved direkte samarbeid mellom grensemyndighetene og kompetente nasjonale strukturer i deltakerstatene, med grunnlag i relevante avtaler. Dette samarbeidet skal fortrinnsvis finne sted på bilateralt, regionalt eller multilateralt nivå.

  • 7. Det er de øverste nasjonale myndigheter, og særlig de ansvarlige grensemyndigheter på hver side av grensen, som har best kjennskap til aktuelle problemer. Dialog over landegrensene, åpenhet og etablering av tillit er de første skritt det er logisk å ta for å finne løsninger som alle er tjent med, og som tilfører en merverdi.

  • 8. OSSE-området har ikke ensartede grenser. Hvert lands grenser har sine særpreg, noe som kan kreve bestemte politiske valg. Den enkelte deltakerstat har alene rett til å velge hvordan egen grense skal sikres og forvaltes, relevante politiske og militære, økonomiske og samfunnsmessige forhold tatt i betraktning.

Kapittel IV: OSSEs bidrag

  • 9. OSSE utgjør, i tråd med sitt felles, utvidede, kooperative og udelelige sikkerhetsbegrep, en hensiktsmessig politisk ramme, og kan stille sine institusjoner og strukturer til disposisjon for deltakerstatene. Organisasjonen handler på anmodning fra deltakerstatene og i en ånd av solidaritet og partnerskap, med felles interesse og respekt som utgangspunkt. Når OSSE tilbyr sin bistand i grenseområdet mellom to eller flere deltakerstater, skal Organisasjonen handle i nært samråd med de berørte deltakerstatene og ta hensyn til deres synspunkter.

  • 10. OSSEs arbeid til fremme av grensesikkerhet og forvaltning av grensekontroll skal ta utgangspunkt i de faktiske forhold og tjene det praktisk nyttige. Organisasjonen skal gjøre best mulig bruk av sine strukturer og institusjoner, og skal også vurdere om disse strukturene og institusjonene bør styrkes. All grenserelatert virksomhet er underlagt løpende og regelmessig tilsyn og kontroll fra OSSEs besluttende organer og gjennom budsjettprosedyrene.

  • 11. OSSE skal sørge for at det føres en løpende politisk dialog om grensespørsmål i et egnet arbeidsforum, som skal baseres på konsultasjon, og som skal drøfte gjennomføringen av deltakerstatenes forpliktelser og den videre utviklingen av samarbeidet på området, samt om det skal gis veiledning om grenseaktiviteter til OSSEs strukturer og institusjoner.

  • 12. OSSE skal fortsatt være et forum for dialog og konfliktløsning gjennom fredelig dialog. OSSEs forliks- og voldgiftsdomstol er i så måte et redskap som kan benyttes av alle stater som anerkjenner dens domsmyndighet, og som kan konsulteres og avgi konfidensielle juridiske betenkninger når en stat ber om det.

  • 13. I praksis kan eventuelle bidrag fra OSSE ytre seg blant annet ved at det

    • utveksles informasjon, erfaring og beste praksis,

    • opprettes «kontaktpunkter», også nasjonale,

    • arrangeres møter, arbeidsseminarer og konferanser, også med deltakelse fra eksperter,

    • opprettholdes kontakt med og samarbeides med kompetente internasjonale og regionale organisasjoner.

    • I vedlegget finnes det en nærmere oversikt over mulige former for bidrag fra OSSE.

Kapittel V: Samarbeid med internasjonale organisasjoner og partnere utenfor OSSE

  • 14. OSSEs organisatoriske rammer kan benyttes til samhandling med internasjonale regionale og subregionale organisasjoner om grensespørsmål, i tråd med Plattform for kooperativ sikkerhet.

  • 15. Internasjonalt samarbeid og internasjonal bistand kan med fordel bli mer målrettet og samordnet. OSSE bør videreføre det politiske og operasjonelle samarbeidet med andre internasjonale organisasjoner og institusjoner for å fremme åpne og sikre grenser. Stikkord for en slik samordnet tilnærming må være komplementaritet, komparativt fortrinn og merverdi og komme til uttrykk blant annet gjennom felles tiltak og felles utplassering av internasjonale ressurser.

  • 16. Som en regional ordning etter FN-paktens kapittel VIII er OSSE også et forum for samarbeid med subregionale organisasjoner innenfor Organisasjonens område. Større grad av subregional samordning i spørsmål om grensesikkerhet og forvaltning av grensekontroll kan være et skritt i retning av åpnere og sikrere grenser i hele OSSE-området.

  • 17. De prinsippene som er beskrevet ovenfor, skal på frivillig grunnlag følges også av OSSEs samarbeidspartnere.

Mulige bidrag fra OSSE

Med utgangspunkt i konkrete erfaringer fra ulike aktiviteter knyttet til grensespørsmål kan OSSEs bidrag ytre seg blant annet på følgende måter når interesserte deltakerstater ber om hjelp og Organisasjonens bidrag kan gi et komparativt fortrinn og tilføre en merverdi:

A. Tilrettelegging:

  1. Politisk dialog mellom deltakerstatene om grensespørsmål, blant annet ved OSSEs hjelp og støtte,

  2. tillitsskapende tiltak i grenseområdene, som nevnt i aktuelle OSSE-dokumenter samt i beslutninger fremarbeidet i Forum for sikkerhetssamarbeid,

  3. faglig dialog mellom de nasjonale grensemyndighetene og kompetente nasjonale strukturer, gjennom utveksling av informasjon på alle nivåer,

  4. eventuelt innhenting og samordning av bistand.

B. Alminnelige former for bidrag:

  1. Dersom en stat ber om det, teknisk bistand til å utarbeide og gjennomføre nasjonale strategier og handlingsplaner, med de nasjonale myndigheters visjoner og gjeldende forpliktelser som utgangspunkt,

  2. teknisk bistand til å utarbeide, tilpasse og harmonisere relevant lovgivning,

  3. teknisk bistand til å gjøre grensestrukturene mer effektive gjennom utveksling av beste praksis,

  4. teknisk bistand til å utarbeide og gjennomføre opplæringsplaner og –programmer gjennom utveksling av eksempler på god praksis og internasjonal meningsutveksling,

  5. generell utveksling av informasjon ved blant annet å gjøre oppmerksom på ressurser som omfatter all tilgjengelig internasjonal erfaring, herunder ny teknologi og ekspertise, for eksempel informasjon om raske, men effektive former for grensekontroll, oppføring av grenseposter og så videre,

  6. kartlegging av forsyningskilder som kan levere utstyr og materiell som egner seg til bruk for grensemyndighetene, og om mulig innhenting av slikt utstyr og materiell.

C. Mulig eksperthjelp på følgende områder:

  1. Bekjempelse av terrorisme, grenseoverskridende organisert kriminalitet, ulovlig innvandring, ulovlig handel med kjernefysiske, biologiske, kjemiske og konvensjonelle våpen og tilhørende leveringsmidler og materiell samt ulovlig handel med farlig avfall, narkotika og mennesker:

    1. styrking av nettverk for internasjonal meningsutveksling og utveksling av informasjon om disse truslene mot og utfordringene for sikkerheten,

    2. opplæring av grensemyndigheter og kompetente nasjonale strukturer i kriminalitetsbekjempelse,

    3. kartlegging av forsyningskilder som kan levere utstyr og materiell til bruk ved kriminalitetsbekjempelse, og om mulig innhenting av tilgjengelige ressurser,

    4. tekniske og andre hjelpemidler som kan avdekke ulovlige eller falske dokumenter, med sikte på å styrke sikkerheten rundt reisedokumenter og visa,

    5. tiltak for å oppmuntre statene til å inngå og gjennomføre avtaler om

    6. grenseregionalt samarbeid,

    7. hjelp til å gjennomføre og utarbeide multilaterale internasjonale normer og prosedyrer knyttet til grensesikkerhet og forvaltning av grensekontroll, i tråd med internasjonale rettslige rammeverk for utlevering og andre former for rettslig samarbeid i straffesaker forbundet med terrorisme og andre alvorlige forbrytelser,

    8. tiltak for å styrke samarbeidet med sikte på å forebygge og bekjempe trusselen fra ulovlig narkotikahandel.

  2. Fri og sikker bevegelighet for personer:

    1. Teknisk bistand og sakkyndige råd om inn- og utreiseprosedyrer, blant annet om forenkling av visumprosedyrer, alt etter omstendighetene,

    2. sakkyndige råd om styrking av sikkerheten rundt reisedokumenter,

    3. tiltak som gjør det lettere for personer fritt og sikkert å kunne bevege seg over landegrensene,

    4. hjelp og sakkyndige råd fra OSSEs strukturer og institusjoner med hensyn til rettighetene og fremtidsmulighetene til alle dem som hører hjemme i lokalsamfunnene i grenseområdene, uten hensyn til om de tilhører nasjonale minoriteter,

    5. bevisstgjøring om innvandreres og asylsøkeres rettigheter.

  3. Innenfor økonomi og miljøvern:

    1. Utveksling av opplysninger om prosedyrer som anbefales brukt ved grensepassering og tollbehandling av varer ved i mport, eksport og i transitt, særlig for å sikre de internasjonale transportrutene,

    2. fremme av grenseregionalt økonomisk samarbeid og tilrettelegging for grensehandel lokalt,

    3. fremme av grenseregionalt samarbeid i miljøsaker som er av betydning for utviklingen i lokalsamfunnene,

    4. tilrettelegging for grenseregionalt samarbeid ved naturkatastrofer eller alvorlige ulykker i grenseområdene,

    5. sikring av de internasjonale transportrutene med sikte på trygge vareleveranser, blant annet ved å opprette et system som kan gi førstehåndsinformasjon om varer og kjøretøyer som passerer grensen.

Tolkningserklæring i henhold til punkt 79 ­(kapittel 6) i de endelige anbefalingene fra konsultasjonene i Helsingfors

Fra Georgias delegasjon:

«I forbindelse med vedtakelsen av OSSE-konseptet for grensesikkerhet og forvaltning av grensekontroll ønsker Georgias delegasjon å avgi en tolkningserklæring i henhold til kapittel 6 punkt 79 i de endelige anbefalingene fra konsultasjonene i Helsingfors.

I likhet med andre har Georgia sluttet seg til konsensus i forbindelse med vedtakelsen av OSSEs konsept for grensesikkerhet og forvaltning av grensekontroll, og vil i den anledning understreke at eventuelle bidrag fra OSSE, som nevnt i vedlegget til OSSE-konseptet for grensesikkerhet og forvaltning av grensekontroll, ikke må effektueres med mindre den nasjonale suvereniteten respekteres fullt ut og det tas fullt ut hensyn til de motforestillinger som måtte fremkomme i den staten som tilbys et slikt mulig OSSE-bidrag.

Vi ber om at denne erklæring vedlegges OSSE-konseptet for grensesikkerhet og forvaltning av grensekontroll, som nettopp er vedtatt.

Takk.»

Til forsiden