St.meld. nr. 11 (2005-2006)

Om samarbeidet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i 2005

Til innholdsfortegnelse

4 Den økonomiske dimensjonen

Manglende økonomisk utvikling og store miljøproblemer er en sikkerhetsrisiko for menneskene i det respektive land og for nasjonal og regional stabilitet. Arbeidet innen OSSEs økonomiske dimensjon fokuserer på å identifisere og informere om potensielle sikkerhetstrusler relatert til økonomiske og miljømessige forhold i deltakerlandene. Det finnes ingen egen institusjon i OSSE for dette arbeidet, men feltoperasjonene utfører mindre næringslivsutviklingsprosjekter. OSSEs strategi for arbeidet i den økonomiske og miljømessige dimensjon, ble vedtatt på ministermøtet i 2003.

Fokuset på denne dimensjonen er økende, i første rekke på grunn av et sterkt ønske fra Russland og land i Sør-Kaukasus og Sentral-Asia som mener OSSEs feltoperasjoner i disse landene har vært for ensidig fokusert på politisk utvikling og menneskerettigheter. Russland og enkelte SUS-land viser til at målsetninger om økt økonomisk integrasjon i OSSE-området er del av Helsingforsavtalen og at organisasjonen også burde kunne ta på seg bistandsrelaterte oppgaver.

Fra norsk og vestlig side har man påpekt at OSSE er en politisk organisasjon uten kapasitet til å drive større utviklingsprosjekter. De internasjonale finansinstitusjonene, FN og EU har helt andre ressurser, og OSSE bør derfor fokusere sin aktivitet på organisasjonens komparative fortrinn. Dette innebærer at OSSE må legge vekt på sikkerhetsrelaterte utfordringer og institusjonsbyggende sider av økonomisk utvikling. OSSEs rolle er i dette perspektivet å sette søkelyset på temaer og problemområder som utgjør sikkerhetsmessige utfordringer, og samarbeide med andre aktører for å finne løsninger. OSSEs sendelagsledere og OSSE-sekretariatets økonomiske koordinator kan utnytte sine kontaktnett til å være pådrivere på feltet. Et godt eksempel er programmet ENVSEC som Norge også er bidragsyter til. ENVSEC fokuserer på forholdet mellom miljø og sikkerhet i Sørøst-Europa og Sentral-Asia gjennom et formalisert samarbeid mellom OSSE, FNs utviklingsprogram (UNDP) og FNs miljøprogram (UNEP).

Særlig i Sentral-Asia, men også i andre deler av OSSE-området, er sendelagenes mandater under press. Flere land har ønsket å gjøre sendelagene om til prosjektkontor, dette for å øke fokuset på økonomisk utviklingsprosjekter. Norge ser ikke dette som en heldig utvikling, men samtidig må man ta signalene fra vertslandene alvorlig. Økt fokus på den økonomiske dimensjon vil trolig gjøre det letter for sendelagene å fortsette arbeidet innen den menneskelige dimensjon.

Det viktigste møtet innen denne dimensjonen er Økonomisk Forum som avholdes en gang i året i Praha. Under møtet diskuteres økonomiske og miljømessige spørsmål av betydning for regional sikkerhet, og det utveksles erfaringer og anbefalinger til konkrete tiltak. Det ble i 2005 også arrangert tre forberedende seminarer forut for Økonomisk Forum. Tema for drøftelsene i 2005 var demografiske trender, migrasjon og integrering av personer som tilhører nasjonale minoriteter – ivaretakelse av sikkerhet og bærekraftig utvikling i OSSE-området.

Det pågår også en diskusjon om hvordan arbeidet innen den økonomiske dimensjon kan gjøres mer effektivt. Fra norsk side har man vært opptatt av å gjøre Økonomisk Forum til et bedre redskap til å følge opp målene i strategidokumentet. Fokus må være på OSSEs fortrinn og på mulighet for praktisk oppfølging. Et annet viktig element er evaluering av tiltakene i etterkant. Videre har man fra norsk side påpekt at det må være sammenheng innen de ulike delene av arbeidet. De ulike konferansene, de politiske konsultasjonene i Wien, arbeidet i sekretariatet og arbeidet på bakken gjennom bla. sendelagene må ses i sammenheng og i henhold til definerte målsettinger. Det er også diskutert hvordan møtevirksomheten kan rasjonaliseres og som en prøveordning vil man i 2006 arrangere to ekspertmøter i stedet for tre forberedende seminarer og dele Økonomisk Forum i to korte sesjoner av mer politisk karakter.

Det belgiske formannskapet akter å legge mer vekt på den økonomiske og miljømessige dimensjonen. Transport er pekt ut som hovedtema i 2006. Norge har støttet de belgiske prioritetene og utenriksminister Støre uttalte under ministermøtet i Ljubljana at man fra norsk side er spesielt opptatt av forholdet mellom transport og miljø. Utenriksministeren tilbød å dele norske erfaringer med dette i nordområdene med OSSE.

Til forsiden