St.meld. nr. 11 (2005-2006)

Om samarbeidet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i 2005

Til innholdsfortegnelse

22 Erklæring fra ministermøtet i OSSE i anledning 20-årsdagen for ulykken ved kjernekraftverket i Tsjernobyl

Den 26. april 2006 er det 20 år siden kjernekraftulykken i Tsjernobyl fant sted.

Når vi feirer minnet om denne tragiske dagen, minnes vi ennå en gang alle dem som ble offer for det 20. århundres største teknologiske katastrofe, både hva omfang og konsekvenser angår, deriblant redningsmannskapene og alle dem som deltok i oppryddingsarbeidet ved anlegget.

Denne ulykken førte til en omfattende radioaktiv forurensning av store deler av Europa, hvorav Hviterussland, Russland og Ukraina ble hardest rammet. Ulykken har hatt en negativ innvirkning på millioner av menneskers, og særlig barns, liv og helse, og har lagt en tung byrde på økonomien og miljøet i de verst rammede statene.

Vi setter pris på de enorme anstrengelsene som er gjort fra de berørte myndighetenes side for å håndtere konsekvensene av Tsjernobyl-ulykken. Denne innsatsen har fått betydelige ekstratilskudd gjennom deltakelse fra det internasjonale samfunn, deriblant organisasjonene i FN-systemet, Verdensbanken og Den europeiske bank for gjenreisning og utvikling (EBRD), i form av bistand med sikte på å redusere de negative følgene av Tsjernobyl-ulykken. Vi roser også innsatsen til de frivillige organisasjonene, private initiativ og enkeltpersoner.

Likevel er de langsiktige konsekvensene av ulykken i form av blant annet humanitære, miljømessige, samfunnsmessige, økonomiske og helsemessige problemer stadig merkbare, selv i dag. Derfor kreves det fortsatt innsats for å dempe disse utslagene ved i første rekke å konsentrere seg om vitale oppgaver som økonomisk og miljømessig gjenreisning og en bærekraftig utvikling i de berørte områdene.

Vi er dessuten klar over at kjernekraftverket i Tsjernobyl stadig representerer en potensiell trussel midt i hjertet av Europa. Det må derfor legges særlig vekt på å sluttføre planen om bygging av en beskyttelsesstruktur (Shelter Implementation Plan, SIP) ved å få på plass den viktigste bygningsmessige komponenten som fortsatt gjenstår, det vil si en ny og sikker inneslutning rundt sarkofagen. Vi setter pris på verdenssamfunnets innsats for å øke de økonomiske bidragene til EBRDs Tsjernobyl-fond, som i år beløper seg til vel én milliard amerikanske dollar.

Miljøsaker har alltid vært en del av OSSEs mandat og er i så måte et uttrykk for Organisasjonens brede tilnærming til sikkerhet og samarbeid. I Sluttakten fra Helsingfors ble vi enige om å se nærmere på, for derigjennom å få løst, de miljøproblemene som i sin natur er multilaterale, bilaterale, regionale eller subregionale. Vi ble også enige om å bidra til at det utvikles en tverrfaglig strategi for å løse miljøproblemer.

OSSE vil i den forbindelse fortsatt gi sitt bidrag til internasjonale samarbeidstiltak for å dempe de negative konsekvensene av Tsjernobyl-ulykken, blant annet ved å delta i og støtte aktuelle prosjekter, og sørge for behørig bistand og ekspertise i samråd med de berørte stater.

Når vi nå minnes denne tragiske hendelsen, mener vi at Tsjernobyl-ulykken har vist hvor viktig det er at det internasjonale samfunn utarbeider og anvender omforente handlingsprogrammer og strategier for å sikre at det finnes hensiktsmessige ordninger for å forebygge og sette inn mottiltak mot teknologiske ulykker og de følger de får for menneskers liv og for miljøet. Vi mener videre at for at vi skal kunne håndtere slike utfordringer mest mulig effektivt, kreves det samordnet innsats fra de berørte stater, relevante internasjonale organisasjoner, finansinstitusjoner og andre interesserte givere.

Til forsiden