St.meld. nr. 49 (2000-2001)

Om samarbeidet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i 2000

Til innholdsfortegnelse

1 Wien-erklæringen om OSSEs rolle i Sørøst-Europa

1. Vi hilser Den føderale republikken Jugoslavias inntreden i OSSE 10. november 2000 varmt velkommen. Vi bifaller den demokratiske endringen og gratulerer Jugoslavias folk med deres beslutning om å stemme på dem som tilbød en framtid med demokrati, toleranse og fred. Det forrige tiårets udemokratiske styresett påførte alle folk i det tidligere Jugoslavia enorme lidelser. Når Den føderale republikken Jugoslavia nå forplikter seg på OSSEs prinsipper og standarder, og er rede til å samarbeide med europeiske institusjoner, regionale og subbregionale ordninger og med sine naboer, gir dette imidlertid nye perspektiver med hensyn til fred og velferd i Sørøst-Europa. Vi erklærer at vi er fast bestemt på å utnytte disse mulighetene fullt ut. Vi oppfordrer det jugoslaviske folk og regjeringen til å fortsette sitt arbeid for fullt demokrati og respekt for menneskerettighetene og de grunnleggende friheter, herunder rettighetene til personer som tilhører nasjonale minoriteter. Vi bekrefter på nytt at OSSE er rede til å bistå det jugoslaviske folk for dette formål. Vi er tilfreds med at den jugoslaviske regjering er rede til å ha et OSSE-nærvær i landet. Vi setter pris på de skritt den jugoslaviske regjering har tatt for å sikre et snarlig amnesti for alle politiske fanger.

2. Det er fremdeles en stor utfordring for verdenssamfunnet å konsolidere stabiliteten og velferden i Kosovo, på grunnlag av et utstrakt selvstyre som respekterer Den føderale republikken Jugoslavias suverenitet og territoriale integritet, i påvente av en endelig løsning i samsvar med resolusjon 1244 fra FNs sikkerhetsråd. Det er gjort visse framskritt i arbeidet med å bygge et demokratisk samfunn. OSSEs sendelag i Kosovo har, som en vesentlig del av FNs sivile administrasjon i Kosovo (UNMIK), gitt et viktig og effektivt bidrag gjennom sitt arbeid med å organisere de nylig avholdte lokalvalgene. De representerer et viktig skritt i retning av representative lokale myndigheter for innbyggerne i Kosovo, og har gjort det mulig for dem å vise politisk ansvar, blant annet ved å støtte en moderasjonslinje videre framover. Fremdeles gjenstår utfordringen med å skape et miljø der medlemmer av det serbiske samfunn og andre minoriteter, og alle som måtte flykte, kan vende hjem i sikkerhet, og der alle borgere er i stand til å nyte sine rettigheter fullt ut, også ved å delta i det politiske liv. Vi tar kraftig avstand fra vold og enhver form for etnisk diskriminering. Vi oppfordrer alle til å bringe volden til opphør og unngå at den sprer seg, og til å arbeide sammen for et demokratisk og multi-etnisk samfunn basert på forsoning og rettferd. OSSE vil i samarbeid med de valgte råd videreføre og styrke sitt bidrag til gjennomføringen av resolusjon 1244 fra FNs sikkerhetsråd med hensyn til å styrke institusjonene og demokratiet, særlig gjennom sitt arbeid for menneskerettigheter, rettsstatens orden og utvikling av massemediene. Vi vil spesielt framheve det utmerkede arbeid som nedlegges av OSSEs politiskole i Kosovo, som hittil har lært opp 2.250 polititjenestemenn. Opprettelsen av en sterk og troverdig politistyrke står sentralt i arbeidet med intern stabilisering i Kosovo.

3. I Bosnia-Hercegovina ser vi generelt positive tendenser med hensyn til at minoriteter vender tilbake, tendenser som bør gis oppfølging og støtte. Det arbeid som OSSEs sendelag i Bosnia-Hercegovina har nedlagt, har vært helt avgjørende for et heldig utfall i valget som nylig ble avholdt. Vi merker oss med tilfredshet at multi-etniske og pluralistiske partier har hatt en viss framgang i dette valget. Valgresultatet må umiddelbart få praktiske konsekvenser. Vi oppfordrer dem som ble valgt, til raskt å danne funksjonsdyktige offentlige organer. Vi anser det som ytterst viktig at bosniske borgere nå etterhvert tar over ansvaret for sin egen framtid. OSSEs sendelag til Bosnia-Hercegovina vil fortsatt støtte den høye representants innsats for dette formål.

4. I Kroatia har en viktig positiv utvikling funnet sted etter et fritt og rettferdig valg på nyåret. Siden nyttår har den kroatiske regjering oppnådd betydelig framgang i arbeidet med å oppfylle sine internasjonale forpliktelser. Vi er spesielt tilfreds med at de nye myndigheter har truffet viktige tiltak for å bedre det regionale samarbeidet, og at de viser at de er fast bestemt på å gjennomføre Den generelle rammeavtale for fred i Bosnia-Hercegovina (fredsavtalene fra Dayton/Paris).

5. Det er blitt holdt valg både på nasjonalt og lokalt nivå i flere land i Sørøst-Europa i år, og resultatene fra disse valgene representerer viktige bidrag til fred, forsoning og rettferd i hele regionen. De gir løfter om nye, viktige skritt mot vårt mål om et fullstendig fredelig og fritt Europa uten skillelinjer. Vi anerkjenner det viktige arbeidet som Kontoret for demokratiske institusjoner og menneskerettigheter (ODIHR) har nedlagt til støtte for frie valg, og håper at kontoret vil spille en aktiv rolle ved det forestående valget i Serbia i Den føderale republikken Jugoslavia. Vi hilser denne utviklingen velkommen og lover å fortsette å arbeide sammen med folket og regjeringene i disse landene for å fremme demokratisering, rettsstatens prinsipper, fred, forsoning og gjenoppbygging. Vi har tro på at det er mulig å komme videre på en rekke områder som ennå ikke har fått sin løsning, herunder rustningskontroll og tilbakevending av flyktninger og internt fordrevne personer. OSSE vil, med utgangspunkt i sitt omfattende nettverk av sendelag i regionen, og i samsvar med deres mandater, støtte arbeidet for å nå dette målet.

6. Vi understreker betydningen av regionalt samarbeid som et middel til å fremme gode naboforhold, stabilitet og økonomisk utvikling. Vi vil fortsette å arbeide sammen for å nå dette målet. Vi bekrefter på nytt vår forpliktelse overfor Stabilitetspakten for Sørøst-Europa, som er kommet i stand under OSSEs auspisier, som et viktig og omfattende langsiktig initiativ for å fremme disse målsettingene. Deltakerstatene vil fortsette å bidra med menneskelige, finansielle og faglige ressurser for å fremme målene i Stabilitetspakten. Vi merker oss beslutningen i Det faste råd om OSSEs regionale strategi for Sørøst-Europa.

7. Under toppmøtet i Zagreb 24. november 2000 erklærte deltakerne at demokrati og regional forsoning på den ene side og hver av de aktuelle statenes tilnærming til Den europeiske union på den andre, utgjør en helhet. De historiske endringene den siste tiden åpner for regional forsoning og regionalt samarbeid. De gjør det mulig for landene i regionen å opprette nye forbindelser som de alle har fordel av, og som øker stabiliteten i regionen og styrker freden og stabiliteten på det europeiske kontinentet. De gir nye impulser til en politikk for godt naboskap, basert på løsning av tvister gjennom forhandlinger, respekt for minoritetenes rettigheter og respekt for internasjonale forpliktelser, herunder, som tidligere understreket, alle deltakerstatenes forpliktelse til å samarbeide fullt og helt med Den internasjonale domstolen for krigsforbrytelser i det tidligere Jugoslavia (ICTY), i henhold til de relevante resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd. De fremmer også en varig løsning på problemet med flyktninger og fordrevne personer, og respekt for statenes internasjonale grenser. I den sammenheng er døren nå åpen for alle disse landene med hensyn til en tilnærming til Den europeiske union, på individuell basis, som en del av stabiliserings- og tilknytningsprosessen.

8. Vi hilser velkommen OSSEs arbeid med å bistå i gjennomføringen av artikkel II og artikkel IV i vedlegg 1-B til fredsavtalene fra Dayton/Paris, og organisasjonens bidrag til å skape en ramme for fred og stabilitet i Sørøst-Europa. Vi støtter gjennomføring av tiltak i henhold til artikkel II, som f. eks. innsyn i forsvarsbudsjetter, utveksling av informasjon om militære strukturer og andre samarbeidsaktiviteter som bidrar til å styrke den gjensidige tilliten og stabiliteten i regionen, samt arbeidet for rustningskontroll i henhold til artikkel IV.

9. Den nye politiske situasjonen som er oppstått i og med Den føderale republikken Jugoslavias deltakelse i OSSE og dens aksept av Wien-dokumentet, representerer en ny giv i forhandlingene om regional stabilitet i henhold til artikkel V i vedlegg 1-B til fredsavtalene fra Dayton/Paris. På den bakgrunn oppfordrer vi alle stater som deltar i forhandlingene i henhold til artikkel V, om å ta sikte på å fullføre sitt arbeid på grunnlag av mandatet så snart som mulig, og senest innen det neste møtet i OSSEs ministerråd. Stabilitetspakten for Sørøst-Europa kan støtte gjennomføringen av en slik avtale.

Til forsiden