St.meld. nr. 49 (2000-2001)

Om samarbeidet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i 2000

Til innholdsfortegnelse

4 OSSEs økonomiske dimensjon

Arbeidet innen OSSEs økonomiske dimensjon er etterhvert blitt mer konkret. Medlemslandene har engasjert seg sterkere og dermed gitt mer konkrete retningslinjer for arbeidet. OSSEs feltkontorer er trukket mer aktivt inn. Nylig etablerte sendelag har fått spesifikke referanser til den økonomiske dimensjon i sine mandater. Videre har OSSE styrket samarbeidet betydelig med andre internasjonale organisasjoner som er aktive innen økonomi og miljø, som ECE, EBRD, OECD, UNEP og UNDP. Endelig er kontakten med OSSEs parlamentarikerforsamling blitt tettere.

Det årlige økonomiske forum i Praha er den sentrale begivenheten innen den økonomiske dimensjon, der økonomiske og økologiske spørsmål av betydning for sikkerheten blir behandlet. Det organiseres flere forberedende seminarer forut for hvert økonomisk forum og også noen oppfølgingsseminarer. Tema for det økonomiske forum i april 2000 var økonomiske aspekter ved rehabilitering; utfordringer for land i endring etter konflikter («Economic aspects of post-conflict rehabilitation: the challenges of transformation»). Generelt konsentrerte drøftelsene seg om forholdet mellom økonomi og politikk. Diskusjonene i arbeidsgruppene fokuserte på økonomisk gjenreisning og de neste skritt i omformingsprosessen: institusjonsbygging, rettsstaten og det sivile samfunns rolle; miljømessige konsekvenser av konflikter; og erfaringer med gjenoppbygging etter konflikter. Nytt var at representanter for sendelagene i OSSE, internasjonale organisasjoner og frivillige organisasjoner var invitert til å presentere rapporter for diskusjon i arbeidsgruppene. En av konklusjonene fra møtet var at den økonomiske dimensjon skulle gis en mer fremtredende rolle i arbeidet i OSSEs faste råd.

I mai fant et regionalt seminar for Sentral-Asia sted i Turkmenistan om Århus-konvensjonen. Seminaret var organisert av OSSE, FN/ECE og UNEP med økonomisk støtte fra Østerrike, Norge og Danmark. Århus-konvensjonen handler om å fremme offentlighetens deltakelse i beslutningsprosessen i miljøvernsaker, og seminarets formål var å dele erfaringer og fremme dialog mellom myndighetsrepresentanter og frivillige organisasjoner vedrørende det praktiske arbeidet på feltet. I september organiserte sendelaget i Almaty et regionalt seminar om internasjonal miljøvernlovgivning for bedre å sette de sentralasiatiske landene i stand til å anvende og gjennomføre miljøvernlovgivning i en global sammenheng.

Økonomisk forum har neppe ennå funnet sin endelige form, selv om store forbedringer er gjort de siste årene. Deltagelsen og innspillene fra sendelagene var et nytt og positivt element i siste økonomiske forum. I de siste årene er frivillige organisasjoner i økende grad blitt engasjert i OSSEs økonomiske dimensjon. Dette har resultert i større aktivitet og deltakelse på møter, så også i det økonomiske forum. Innslaget av næringslivsrepresentanter er imidlertid fortsatt lavt. Man bestreber seg på å bli mer resultatorientert og operasjonell i arbeidet i den økonomiske dimensjon. Eksempelvis kan retningslinjer for å lette investeringer i Sentral-Asia og Kaukasus-området være en oppgave i så måte.

I 1998 fikk OSSE i sitt sekretariat en egen koordinator for økonomi og miljø, som skulle koordinere arbeidet og gi støtte til formannskapet i arbeidet på dette feltet. Lav status for koordinatoren sammenlignet med institusjonene innen den menneskelige dimensjon (Høykommissæren for nasjonale minoriteter, Kontoret for demokratiske institusjoner og menneskerettigheter og Representanten for frie media), har vært brukt som argument for også å gjøre den økonomiske koordinatoren til en egen OSSE institusjon, og derved gi ham større slagkraft, bl.a. i forhold til andre internasjonale aktører på dette feltet.

Til forsiden