St.meld. nr. 49 (2000-2001)

Om samarbeidet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i 2000

Til innholdsfortegnelse

9 Avsluttende vurderinger

OSSE vil i overskuelig fremtid være en av flere viktige aktører i europeisk sikkerhet. Organisasjonens arbeid for å forebygge konflikter og å bidra til å skape demokratiske samfunn vil forsatt ha stor betydning som et element i det internasjonale samfunnets bestrebelser på å oppnå varig fred og sikkerhet i hele det pan-europeiske området. OSSE vil således komplementere arbeidet til EU og NATO, som er de bærende organisasjoner for europeisk sikkerhet og samarbeid i bredere forstand.

Som vi har sett i Bosnia-Hercegovina og i enda sterkere grad i Kosovo, har internasjonalt konfliktløsningsarbeid gradvis fått sterkere preg av samarbeid mellom flere internasjonale organisasjoner. Innen rammen av denne type integrerte operasjoner, bidrar hver enkelt av de deltagende organisasjoner på sitt eller sine spesialområder. OSSE vil fortsatt være en sentral spiller i dette arbeidet, med vekt på oppgaver relatert til demokrati- og institusjonsbygging. OSSEs innsats for å bygge demokratiske institusjoner i Bosnia og for å lære opp lokale politifolk i Kosovo er gode eksempler på den type oppgaver OSSE løser bedre enn de fleste andre internasjonale organisasjoner. OSSE vil være et viktig instrument for sivil krisehåndtering, en sektor der EU har indikert at de ønsker et nærmere samarbeid med organisasjonen. EU ser OSSE som en verdifull partner, fremfor alt på Balkan, men også i Kaukasus og Sentral-Asia.

På den annen side er det viktig at OSSE kjenner sine begrensninger, og ikke involverer seg i oppgaver som andre organisasjoner er bedre egnet til å løse. Overvåkning av skjøre våpenhvileavtaler, eller andre operasjoner som krever militær kapasitet, bør overlates til, eller i det minste utføres i samarbeid med organisasjoner som har den nødvendige militære styrke for å møte de utfordringer slike operasjoner krever.

Feltoperasjoner vil fortsatt være en vesentlig del av OSSEs aktivitet. Balkan har hittil utgjort den største delen av OSSEs engasjement. Man må imidlertid være forberedt på økt aktivitet i Kaukasus, ikke minst dersom det skulle bli en politisk løsning på Nagorno Karabakh-konflikten.

Det er en norsk holdning at konsensusprinsippet også i fremtiden vil være viktig for å sikre nødvendig oppslutning om OSSEs beslutninger og operasjoner. Det vil derfor være viktig å finne den riktige balansen mellom alle OSSEs dimensjoner, slik at alle OSSE-land finner seg til rette med den retning organisasjonen tar. Selv om mye av OSSEs fokus er rettet mot konfliktforebyggende og demokratibyggende arbeid, må ikke organisasjonens sikkerhetspolitiske og økonomiske dimensjoner neglisjeres.

Norge hadde gjennom sitt troikamedlemskap i 2000 en sentral rolle i OSSEs konsultasjonsprosesser. Gjennom aktivt og målrettet arbeid i OSSE vil Norge kunne opprettholde sin rolle som en sentral OSSE-partner. Regjeringen ser OSSE som et viktig virkemiddel i arbeidet for å fremme fred, stabilitet, demokrati og menneskerettigheter. Norge er fra og med årsskiftet 2000-2001 ikke lenger medlem av OSSE-troikaen. I lys av de vesentlige bidrag organisasjonen yter til europeisk sikkerhet og stabilitet, tar regjeringen imidlertid sikte på å videreføre Norges aktive deltagelse i og støtte for OSSEs virksomhet.

Til forsiden