St.meld. nr. 51 (2000-2001)

Helikopter i politiet

Til innholdsfortegnelse

2 Erfaringer med bruk av helikopter innen politiet

2.1 Erfaringer med helikopter i politiet i Norge

Stortinget bevilget i 1996 fem millioner kroner til et prøveprosjekt med politihelikopter på Østlandet. Oppgavene som skulle legges til helikopteret var «søk etter savnede og ettersøkte personer, trafikkovervåking, overvåking i forbindelse med statsbesøk og andre store arrangementer, eller andre formål som det er naturlig å benytte et slikt helikopter til». I samarbeid med Luftfartsverket og på bakgrunn av prosjektets rammebetingelser, ble det utarbeidet en kravspesifikasjon med sikte på å inngå en avtale med et ervervsmessig luftfartsselskap, og etter gjennomført anbudsrunde slik ble det inngått en kontrakt om gjennomføring av et prøveprosjekt fram til 1. mai 1999.

Operativ drift av helikopteret startet 12. desember 1997 med base på Oslo Lufthavn, Fornebu med senere flytting til Gardermoen. Helikopteret hadde beredskap/tjenestetid alle hverdager mellom kl. 08.00-16.00. Planlagte oppdrag utenom denne tiden og i helgene ble gjennomført etter nærmere avtale med operatørselskapet. I perioden juni-juli 1998 og februar-april 1999 ble det gjennomført døgnberedskap.

Reaksjonstid (tiden fra oppdraget er mottatt, vurdert og til helikopteret er i lufta) var satt til 15 minutter i tidsrommet kl. 08.00-20.00 og 60 minutter mellom kl. 20.00 - 08.00.

I prøveperioden ble det gjennomført 393 oppdrag fordelt på 654 flytimer. Størst andel oppdrag var knyttet til trafikkontroll med 53 oppdrag og 107 flytimer. I alt ble 111 forespørsler om bistand fra politihelikopteret avvist, i hovedsak på grunn av at oppdraget lå utenom beredskapstid eller at oppdraget ble funnet uegnet for politihelikopter.

Prøveprosjektets egen prosjektgruppe utarbeidet en evaluering der det blir påpekt at helikopteroppdragene representerte en kvalitetsheving gjennom «økt effektivitet, ressursbesparelser og bedre utført polititjeneste». Gruppen konkluderte med at det bør etableres en fast helikoptertjeneste i politiet, og at denne primært bør etableres ved at politiet leier (leaser) helikopteret, leier den tekniske tjenesten, men etablerer egen driftsorganisasjon.

I tillegg til erfaringene fra prøveprosjektet, har politiet også vunnet erfaring gjennom bruk av helikopter for å overvåke og kontrollere trafikken, publikumstilstrømning, VIP-transporter og objektovervåking (arenaer, hoteller, tele-, kraft- og vannforsyning o.a.) i forbindelse med OL på Lillehammer i 1994. Helikopterstøtten bidro med riktig informasjon til rett tid til politiets hovedkvarter gjennom varmesøkende kamera/videoopptak og overføring av videobilder slik at politiets ledelse lettere kunne vurdere og analysere utviklingen ved å observere situasjonene løpende. Gjennom sambandsutrustning og annet funksjonelt utstyr, var helikopteret forberedt til å være en framskutt kommandoplass/ledelsesplattform.

Ved statsbesøk og tilsvarende oppdrag hvor de besøkende trenger spesielle beskyttelsestiltak, har politiet god erfaring fra bruk av helikopter. Det er benyttet leid helikopter fra sivilt selskap og/eller fra Forsvaret. Innleide sivile eller Forsvarets helikoptere har ikke vært utstyrt fullt ut med den tekniske utrustningen som er ønskelig for denne oppdragstypen.

2.2 Bruk av politihelikopter i andre land

Sverige

Politiet i Sverige etablerte allerede i 1964 Polisflyget, under navnet Rikspolisstyrelsens Flygverksamhet. I dag har Polisflyget 7 helikopter fordelt på 5 baser (4 i Sør Sverige og 1 i Nord Sverige). Tjenesten utfører oppdrag knyttet til ettersøking av savnede personer (redningstjeneste), som plattform for observasjon og radiosamband ved branner, trafikkovervåking, forfølgelse og lignende. Tidligere var Polisflyget også ansvarlig for ambulanseflyging. Dette er nå organisert i egen virksomhet.

Polisflyget har egen flyskole som gir en 10 måneders utdannelse rettet mot tjeneste på politihelikopter. Politiet eier selv sine helikopter, og har på bakgrunn av strengere krav til sikkerhet i framtidige nye felles europeiske luftfartsbestemmelser, bl.a. for flygning over tettbebygd område og i mørke, bestilt 6 nye to-motors helikopter. Disse helikoptrene vil være utstyrt med varmesøkende kamera. I dag disponerer Polisflyget to varmesøkende kamera som må transporteres og monteres ved behov.

I starten utgjorde trafikkontroll en vesentlig del av oppdragene for politihelikoptertjenesten i Sverige. Trafikkoppdragene har etter hvert fått lav prioritet, og antallet slike oppdrag har sunket drastisk. Dette har sammenheng med at andre, alternative kontrollmetoder og -hjelpemidler som har vist seg mer kostnadseffektive. Det har derimot vært en økning i oppdrag knyttet til spaning, som utgjør 20 % av alle oppdrag. Andre oppdragstyper som har økt er søk/redning av savnede personer og overvåking av verditransporter.

Til forskjell fra Norge har politiet i Sverige ansvar for fjellredning. Dette er en tjeneste som i Norge utføres av Redningstjenesten. Svensk politi har ikke et formalisert samarbeide med Forsvaret tilsvarende det man har i Norge (jf. Instruks for Forsvarets bistand til politiet i fred, fastsatt ved kgl. res. 13. februar 1998).

Danmark

Politiet i Danmark har ikke etablert egen tjeneste med politihelikopter. Politiets behov for helikopterstøtte dekkes primært ved bistand fra forsvarets luftfartøyer. Det er inngått en samarbeidsavtale mellom forsvaret og Rigspolitichefen om bistanden, som reguleres etter relativt detaljerte retningslinjer.

Rigspolitichefen avsetter ca. 1.5 millioner danske kroner i sentrale midler som dekker politidistriktenes kostnader når de rekvirerer bistand fra Forsvaret. I følge Rigspolitichefen fungerer ordningen tilfredsstillende.

Det er for øvrig bestemt at Rigspolitichefen innen utgangen av år 2002 skal utarbeide en analyse av fordeler, ulemper og økonomiske konsekvenser ved at politiet etablerer og opererer en egen helikopterenhet.

Andre land

Egen fly-/helikopteravdeling innen politiet finnes bl.a. i følgende europeiske land (antall helikoptere i parentes): Nederland (6), Belgia (6), Frankrike (42), Tsjekkia (8), Storbritannia (28), Tyskland (209, hvorav 109 i Bundesgrenzschutz) og Spania (16). Sveits har ikke egen politihelikoptertjeneste.

Den mest vanlige modellen for helikopterstøtte til politiet er eide helikoptere med nødvendig politiutstyr organisert i en egen tjeneste. Helikoptrene blir bemannet med politiutdannede flygere og bisittere. Det er blitt gjort forsøk med sivile flygere bl.a. i Belgia og Nederland, men erfaringen var at disse måtte gis tilleggsutdannelse for å utføre politiflyging og politioppdrag.

Storbritannia benytter sivile flygere som under oppdrag har ansvar for maskinen og det flytekniske. Flygeren har ikke noen politifaglige oppgaver og kan konsentrere seg om å fly helikopteret fremfor å være en politibetjent på oppdrag. Deres erfaring fra delingen av ansvaret er god og ordningen vurderes ikke som konfliktskapende.

Til forsiden