St.meld. nr. 51 (2000-2001)

Helikopter i politiet

Til innholdsfortegnelse

8 Økonomiske og administrative konsekvenser

8.1 Økonomiske konsekvenser

Hovedtyngden av kostnadene i kontraktsalternativet vil i all hovedsak være knyttet til antall flytimer som blir tatt ut, og kostnadsnivået vil være bestemt av ambisjoner og kvaliteten på tjenester man kjøper eller leier. Jo høyere ambisjoner vedrørende polititilpasset tjenesteyting (beredskap, politiutstyr, helikopterets kapasitet og ytelse), jo flere flytimer må det tas ut for at timeprisen skal kunne ligge på et akseptabelt nivå.

Det er lite sannsynlig at et sivilt selskap kan forplikte seg til å levere en høyverdig, nyttig ytelse til en pris på 10-15 000 kroner pr. time uten å ha en garanti for et timeuttak på minimum 6 - 800 timer pr. år, spesielt hvis disse timene skal fordeles på flere baser og dermed maskiner.

Ved å anta en timepris på 15.000 kroner og et uttak på 800 timer pr. år, vil kostnadene ved å bruke helikopter blir dermed i størrelsesorden 12 millioner kroner pr. år for dette alternativet.

Det er lagt inn kr. 500.000 i oppstartsåret som en etableringskostnad.

Etter departementets vurdering vil de årlige kostnadene beløpe seg til 12 millioner kroner.

8.2 Administrative konsekvenser

Departementet har i det foregående konkludert med at kontraksalternativet totalt sett fremstår som mest gunstig. Dette alternativet innebærer at man i det alt vesentlige kjøper tjenester. Det antas for dette alternativet ikke å medføre administrative konsekvenser av betydning utover hva som er knyttet til kontraktsinngåelse og utdanning av et mindre antall polititjenestemenn for å kunne tjenestegjøre på helikopter.

Til forsiden