St.prp. nr. 54 (2008-2009)

Om samtykke til deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av EUs satellittnavigasjonsprogrammer Galileo og EGNOS (2008-2013)

Til innholdsfortegnelse

4 Beslutningen i EØS-komiteen

Med sikte på Norges og Islands deltakelse i Galileo vil EØS-komiteen vedta endringer i EØS-avtalens protokoll 31 og 37, slik at Galileo innlemmes i EØS-samarbeidet. Liechtenstein skal ikke delta i Galileo. Dersom det før EØS-komiteens beslutning skulle vise seg at Island likevel ikke ønsker å delta, vil det bli gjort justeringer i beslutningen med sikte på at Island gis mulighet for å delta fra et senere tidspunkt.

I innledningen til beslutningsutkastet er det vist til en rekke forhold av betydning for Norges og Islands deltakelse, herunder nytten av Galileo i nordlige land- og havområder, og Norges og Islands interesse i å delta i Galileos tilgangsregulerte, offentlige tjenester (PRS).

Artikkel 1 fastslår at Norge og Island skal delta fullt ut i Galileos styrende organer, i tråd med gjeldende prinsipper for EØS/EFTA-statenes deltakelse i tilsvarende EU-organer. Norges og Islands økonomiske bidrag beregnes etter den ordinære EØS-bidragsnøkkelen, med den tilpasning at Norge også bidrar for 2008 på grunn av sammenhengende deltakelse fra starten av satellittnavigasjonsprogrammet og gjennom hele utbyggingsfasen.

Artikkel 2 innfører en endring i EØS-avtalens protokoll 37 som presiserer en rett for Norge og Island til å delta i to Galileo-komiteer i EU.

Artikkel 3 fastslår at beslutningen trer i kraft dagen etter at EØS-komiteen har mottatt alle meddelelser etter EØS-avtalens artikkel 103 nr. 1, og at beslutningen får anvendelse fra 1. januar 2009.

Artikkel 4 fastslår at beslutningen skal kunngjøres i EØS-avdelingen av og EØS-tillegget til »Den europeiske unions tidende».

I forbindelse med at Galileo innlemmes i EØS-avtalen, er det enighet om å inngå en tilknyttet, bilateral samarbeidsavtale for å regulere enkelte spørsmål som ikke hører naturlig inn under EØS. Formålet er å sikre en helhetlig ramme for samarbeidet og legge til rette for at Norge skal kunne delta i alle sider av Galileo-programmet. Avtalen vil tilrettelegge for lik praksis når det gjelder sikkerhet og beskyttelse av Galileo-systemet, og for samarbeid om blant annet eksportkontroll av Galileo-teknologi, radiofrekvenser og behandling av gradert Galileo-informasjon. Avtalen vil også regulere forhold rundt sikkerhet og drift av bakkestasjoner. Tilleggsavtalen er under forhandling, og vil etter planen bli undertegnet samtidig med at EØS-komiteen treffer sin beslutning

Til forsiden