St.prp. nr. 66 (1998-99)

Om tilsyn og myndighet i luftfarten og om tilknytningsform for Luftfartsverket

Til innholdsfortegnelse

7 Luftfartsverket som selskap

7.1 Budsjett og økonomi

Det må foretas en verdsetting av Luftfartsverkets eiendeler før virksomheten omdannes til selskap. På bakgrunn av verdsettingen må det fastsettes en åpningsbalanse for selskapet, der bl a selskapets gjeld og egenkapital fastsettes.

Det må stilles avkastningskrav og fastsettes utbyttepolitikk for det nye selskapet. Avkastningen er et uttrykk for den verdiskapning som skjer i selskapet, mens utbyttet er den del av verdiskapningen som eieren tar ut av selskapet det enkelte år. Det må fastsettes et avkastningskrav for selskapet som motiverer til effektiv drift, mens utbyttepolitikken må innrettes med sikte på å gi selskapet forutsigbare vilkår. Både avkastningskrav og utbyttepolitikk bør derfor i utgangspunktet ligge fast i en periode på minimum 3-5 år.

Oslo Lufthavn AS har mottatt statslån som en del av finansieringen av utbyggingen av den nye hovedflyplassen på Gardermoen. Luftfartsverkets avkastning på innskutt kapital i Oslo Lufthavn AS, må ses i sammenheng med tilbakebetalingen av sistnevnte statslån.

Samferdselsdepartementet vil komme nærmere tilbake til verdsetting av selskapet, fastsettelse av dets åpningsbalanse og budsjettmessige konsekvenser av selskapsdannelsen, i forbindelse med statsbudsjettet for 2000. Det vil også bli redegjort nærmere om avkastningskrav og utbyttepolitikk.

7.2 Personalmessige forhold

Ved omdanning av Luftfartsverket til selskap vil arbeidsmiljøloven avløse tjenestemannsloven. Videre vil arbeidstvistloven avløse tjenestetvistloven. Selskapet forutsettes å bli medlem i NAVO, og på avtalesiden vil Hovedavtalen og Hovedtariffavtalen i staten bli avløst av avtaler inngått gjennom NAVO eller med bistand fra NAVO. For øvrig kommer arbeidsmiljøloven kap XII A om virksomhetsoverdragelse til anvendelse.

For arbeidstakere hvis arbeidsoppgaver følger med fra Luftfartsverket som forvaltningsbedrift, legges det til grunn at tilsettingsforholdet løper uavbrutt videre i det nye selskapet fordi selskapet er å anse som en videreføring av Luftfartsverket. Dersom noen av de tilsatte ikke skulle akseptere tilbud om ansettelse i det nye selskapet, legges det til grunn at deres ansettelsesforhold kan bringes til opphør ved oppsigelse. De tilsatte vil da ha fortrinnsrett til ny statsstilling i inntil ett år, men vil ikke ha rett til ventelønn.

I St prp nr 64 (1995-96) Om ein del løyvingsendringar mv. for 1996 på Samferdselsdepartementets område, er det gitt omtale om håndteringen av de personalmessige forhold i forbindelse med at ansatte i Luftfartsverket, region Fornebu og region Gardermoen, fikk tilbud om overgang til Oslo Hovedflyplass AS, nå Oslo Lufthavn AS. Samferdselsdepartementet legger til grunn at de tilsatte som blir med over i det nye selskapet, også gis en overgangsordning hvor tilsatte i en periode på tre år, vil omfattes av tjenestemannslovens § 13 nr. 2 til nr. 6 om fortrinnsrett til statlige stillinger og ventelønnsrettigheter. Dette forholdet må lovreguleres særskilt, og det vil bli fremmet et lovforslag om dette senere.

Ved overgangen til selskapet beholder de tilsatte samme lønn som i Luftfartsverket ved omdanningen. Gjeldende tariffavtaler vil gjelde ut avtaleperioden med mindre disse avløses av andre tariffavtaler etter forhandlinger. Nye tariffavtaler må forhandles for det nye selskapet, evt. med bistand fra NAVO. Selv om tidligere inngåtte avtaler fortsatt gjelder, kan disse ikke gå foran ufravikelige lovbestemmelser som måtte komme til anvendelse for selskapet.

Tilsatte i Luftfartsverket er som statstjenestemenn medlemmer i Statens Pensjonskasse (SPK). Ved overgang til selskap er det en sak for selskapets styre å bestemme hva slags pensjonsordning virksomheten skal ha. Dersom styret går inn for fortsatt medlemskap i SPK, kan Arbeids- og administrasjonsdepartementet treffe midlertidig vedtak om dette, mens endelig vedtak fattes av Stortinget. Det forutsettes at pensjonsordningen som velges i sum er like gunstig for de ansatte som gjeldende ordning i SPK.

Til forsiden