Historisk arkiv

Nytt fra BLD per 1. juli 2011

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Fra 1. juli vil det være endringer i introduksjonsloven, gjeldsordningsloven, foreldrepenger og barnebidrag.


Introduksjonsloven

Utvidelse av personkretsen som har rett og plikt til å delta i introduksjonsprogrammet
• Frem til i nå har kun de som har fått opphold på grunnlag av søknad om asyl eller som er familiemedlem til en som har fått opphold på grunnlag av asyl rett og plikt til å delta i introduksjonsprogram
• Etter utlendingsloven kan en utlending eller hans eller hennes barn som har vært utsatt for mishandling i samlivsforhold få opphold på selvstendig grunnlag. Det gjelder også ved tvangsekteskap. En kan også få opphold på selvstendig grunnlag dersom en etter et samlivsbrudd får urimelige vanskeligheter med å returnere til hjemlandet på grunn av de sosiale og kulturelle forhold der
• Gruppene som her nevnes har ikke vært omfattet av ordningen med introduksjonsprogram. På grunnlag av de nå vedtatte lovendringer vil disse gruppene få rett og plikt til å delta i et toårig introduksjonsprogram på full tid som omfatter norskopplæring, samfunnskunnskap og tiltak som skal forberede for deltakelse i arbeid eller utdanning

Gjeldsordningsloven

Satser for livsopphold for 2011
Departementet har for 2011 besluttet at satsene ikke skal reguleres pr. 1. juli og at rundskrivet Q8/2010 skal gjelde inntil videre.  Bakgrunnen er at det arbeides med nye standardiserte satser som skal gjelde både ved utleggstrekk etter tvangsfullbyrdelsesloven og ved gjeldsordning.
Satsene for samvær med barn, jf. forskrift 15. januar 2003 nr. 123 om fastsetjing og endring av fostringstilskot, er som vanlig justert med virkning fra 1. juli 2011 og vil gjelde også i saker etter gjeldsordningsloven.

Foreldrepenger

Forbedringer i foreldrepengeordningen
Fedrekvoten utvides fra ti til tolv uker. Den samlede stønadsperioden utvides med en uke til 47 uker med 100 prosent sats eller 57 uker med 80 prosent sats.

Fedre som får barn med kvinne som mottar uførepensjon, får rett til å ta ut foreldrepenger i tolv uker.

Endringene omfatter barn født 1. juli 2011 eller senere.

Barnebidrag:

Endret grunnlag for offentlig fastsettelse og endring av barnebidrag
Satsene for offentlig fastsettelse og endring av barnebidrag justeres hvert år på grunnlag av oppdaterte data. Endringene i år medfører stort sett mindre justeringer med unntak for satsen for midler en bidragspliktig som bor alene kan beholde til boutgifter. Satsen er økt med 764 kroner, fra 6 495 kroner til 7 259 kroner. Økningen skyldes en tilpasning til økte utgifter for denne gruppen.

De nye satsene fremgår av vedlegget til forskrift 15. januar 2003 nr. 123 om fastsetjing og endring av fostringstilskot. 

Årets indeksregulering
Konsumprisindeksen økte med 2,0 prosent fra 15. januar 2010 til 15. januar 2011, og allerede (løpende) fastsatte og avtalte barnebidrag skal reguleres etter denne satsen fra 1. juli 2010.

Også bidragsforskuddet som utbetales av NAV til bidragsmottaker når barnebidraget ikke blir betalt eller blir betalt for sent, er regulert fra 1. juli. Ny sats for forhøyet forskudd er 1 410 kroner per måned, for vanlig forskudd 1 060 kroner per måned og for redusert forskudd 710 kroner per måned.

Automatisk justering av barnebidrag når barnet går over i en ny aldersklasse
Offentlig fastsatte barnebidrag justeres årlig automatisk fra 1. juli når barnet går over i en ny aldersklasse. NAV opplyser at justeringen i år vil omfatte om lag 6 750 barn.

For mer informasjon vises det til NAVs hjemmesider, www.nav.no