Uken som var - uke 14

Et uhøytidelig skråblikk på det europeiske nyhetsbildet sett fra Brussel

Italias statsminister er på tv fem timer hver dag, på den grønne øyen Irland er det født en "gau", en tysk gutt fant både gull, sølv og edelstener - og i Brussel hekker et falkpar byens katedral for ellevte år på rad.

Dette er norske sauer på beite, men hvordan ser egentlig en irsk "gau" ut? Foto: LMD

Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi ble anklaget for å kontrollere media. For landets nye statsminister Matteo Renzi kan vi slå fast at han er i media. Fersk statistikk viser nemlig at i perioden fra 17. til 31. mars var Renzi i gjennomsnitt nesten fem timer på tv hver dag. Det var alt fra nyhetsinnslag, overføring av taler til deltakelse i politiske talkshows. Så spørs det om all praten vil bli omsatt i handling i form av det bebudete reformprogrammet.

Vi kommer ikke utenom en dyrehistorie denne uken heller. For i Irland er det født noe som kalles for en sauegeit, eller kanskje det er mer korrekt å si geitesau? Uansett, BBC melder om at det er født en firbeint skapning på den grønne øyen som på engelsk kalles for ”geep”. Forstår vi det rett, blir det norske ordet ”gau”? Sauebonden er lettere sjokkert og bedyrer at krysningen ikke var planlagt og vil heller ikke bli gjentatt dersom det kan unngås. Den lille skapningen ser ut til å klare seg bra, og har ingen problemer med å løpe fra de andre lammene.

Den sensasjonelle videoen av en meteorstein som farer forbi en fallskjermhoppers kamera, gikk sin seiersgang på internett i uken som var. Opptaket er fra 2012 og det var nordmannen Anders Helstrup som fanget det unike fenomenet i noen ytterst få sekunder. Etter meteorsteien ble oppdaget på filmen har man lett på bakken etter steinet, foreløpig uten resultat.

En fem år gammel gutt i Tyskland gjorde litt av et funn i forrige uke. Han rørte rundt med en pinne i en dam i en landsbyen Heideck utenfor Nürnberg. Plutselig var det noe som blinket i vannet. Ved nærmere ettersyn viste seg å være litt av en skatt: ringer, halskjeder, armbånd og andre smykke gjenstander som ifølge politiet er verdt flere titalls tusen euro.

Flere av smykkene hadde prislappen på, noe som tyder på at det er snakk om tyvegods fra et eller flere butikkinnbrudd. Men om den lille skattejegeren vil får en skikkelig finnerlønn sier historien ingen ting om.

Tro det eller ei, men for ellevte år på rad hekker et falkepar i St. Michael og St. Gudula katedralen midt I hjertet av Brussel. Verken trafikkstøy eller kirkeklokkene ser ut til å gå ut over rugingen. Du kan se det selv, for det finnes et webkamera som følger falkene sekund for sekund. Det er sågar laget en egen observasonspost utenfor kirken som alle kan besøke.

I tillegg til å titte på den rugende falkemoren, kan man få svar på de spørsmål man måtte ha fra en ornitolog. Da disse linjene ble skrever, pågikk rugingen fortsatt.

God uke!

Til toppen