Uken som var - uke 19

Et uhøytidelig skråblikk på det europeiske nyhetsbildet sett fra Brussel

Denne uken har vi erfart at barn får det best hvis de får gjøre som de vil, mens voksne bør gjøre alt annet enn å krangle. Og norske kyr - de har det best i Bosnia.

Vi starter likevel her i Brussel der miljøorganisasjoner nå roper varsko mot det store antallet bier som svirrer rundt i byen. I et forsøk på å fremstå som miljøbevisste har en rekke offentlige og private aktører plassert bikuber på taket på sine bygg. Problemet er bare at 55 millioner bier kan påvirke økosystemet på en nokså negativ måte. Kritikerne påpeker nemlig at også bier trenger mat, og sammenligner dette med å plassere ut en ku i en hage uten gress.

Britiske Daily Mail Online skriver om nettbutikken som har alt du garantert aldri har hørt om. Alibaba er riktignok registrert i Kina, men internett kjenner ingen grenser. Her kan du kjøpe hermetisert kjøtt fra enhjørninger og Buddha-formede pærer, for å nevne noe. En statue som forestiller en særdeles overvektig Arnold Schwarzenegger kunne kanskje friste? For knapt 100 000 kroner er den din.

På en lekeplass i Wales har en kvinne tatt et oppgjør med den stadig mer kontrollerte hverdagen barn vokser opp i. På lekeplassen hun administrerer får barna gjøre hva de vil – selv om det involverer å sage noe i to eller sette fyr på noe i parken. Intensjonen er at de gjennom frihet skal lære forskjellen på rett og galt, og hva som er farlig. I tillegg skal det stimulere barnas kreativitet. Da får det heller bare være at parken ser ut som en søppelfylling.

De fleste av oss har vel erfart at det ikke alltid kommer så mye konstruktivt ut av å krangle med partneren. Nå hevder danske forskere i tillegg at kranglingen medfører en betydelig risiko for å avgå ved døden i ung alder. Det er særlig menn som ikke er i arbeid som løper den største risikoen. Forskerne fra Universitetet i København har imidlertid ikke klart å gi noe godt svar på hvilke bakenforliggende faktorer som spiller inn. Inntil det er klart får vi bare forsøke å være venner.

Vi tar en svipptur innom Brussel igjen og melder at byens innbyggere var så heldige nå på lørdag at de kunne oppleve profesjonelle operasangere rundt om i byens kollektivsystem. 20 sangere dukket overraskende opp på både buss, trikk og t-bane, og levert arier av både Mozart, Verdi og Händel. Vi utfordrer Den norske opera og ballett og Ruter til å gjøre det samme.

Norske medier har tidligere omtalt eksporten av Norsk rødt fe (NRF) til Bosnia-Hercegovina. Associated Press har besøkt gigantgården og melder at det er mange grunner til å misunne livet kyrne lever. Mykt underlag, aircondition, massasje, pedikyr og klassisk musikk. Alt dette for at kvaliteten på melken skal bli best mulig. Bonden selv ønsker en dag å eksportere melk – til Norge.

Vi avslutter i nordområdene og strekker uken som var helt til forrige helg. Kommende Brussel-innbygger og påtroppende generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, var blant deltakerne da Svalbard skimaraton gikk av stabelen. I programmet heter det: Det er ikke nødvendig at deltakerne bærer eget våpen. På grunn av isbjørnfaren overalt på Svalbard er det bevæpnede isbjørnvakter postert rundt i løypa og patruljerende på scooter". Vi har fått rapport fra en deltaker som melder at det var farefritt – denne gangen.

God uke!

Til toppen