Uken som var - uke 37

Et uhøytidelig skråblikk på nyhetsbildet i uken som var, sett fra Brussel

Tonnevis med dueskitt, en hjelm for flypassasjerer og en student som lurte Facebook-vennene sine til å tro at hun var i sørøst-Asia. Dette og mer fant vi under vår uhøytidelige titt på nyhetsbildet i uken som var.

Det står muligens ikke så bra til med den italienske fotballklubben Sampdoria. De har i alle fall ingen hovedsponsor som vil ha logoen sin på fronten av spillernes trøyer. Klubbens president, Massimo Ferrero, vet likevel råd. Han er filmprodusent og har ifølge Reuters bestemt seg for å benytte den ledige plassen til å reklamere for kommende filmer. I går løp Sampdoria-spillerne rundt med «Sin City 3D» på brystet.

Vi er mange som av og til ønsker fred og ro når vi sitter i flykabinen. Med flyprodusenten Airbus i ryggen, har franskmannen Bernard Guering utviklet en hjelm som ifølge DailyMail skal stenge ut det meste – inkludert lukt. Flyreisehjelmen skal benyttes av passasjerer, og i tillegg til å stenge resten av verden ute sørger den selvsagt for underholdning gjennom reisen. For ordens skyld: Det hele er på patentstadiet og vi risikerer at det også blir værende der.

Nå skal det handle om Esa. Ikke EFTAs overvåkningsorgan denne gangen, men derimot Den europeiske romfartsorganisasjonen. Etter lengre tids diskusjoner har de nå muligens funnet et sted på kometen 67P/C-G der det er mulig å lande. Forskerne BBC har snakket med er allerede fra seg av begeistring på grunn av all informasjonen de har fått etter at romsonden Rosetta nå har gått i bane rundt kometen. Men 11. november kan de ta et nytt steg. Det er den aktuelle datoen da en edderkopplignende muligens vil gjøre et forsøk på å lande. Og selvfølgelig – den har bare et forsøk.

Om kun et par dager skal skottene stemme over en mulig uavhengighet fra resten av Storbritannia. France 24 avslører at det vil foregå uten at Frankrike bryr seg nevneverdig mye. Franskmennene har etter sigende alltid hatt trøbbel med å skille mellom engelskmenn og briter, og de møter jo allerede Skottland i både fotball og rugby.

USA holder ord. Det fastholder landets president Barack Obama når han nå har tatt innover seg at amerikanernes fotballandslag ble slått ut av Belgia i sommerens fotball-VM. Obama-administrasjonen sørget sist uke for at et parti amerikansk øl dukket opp på belgiernes ambassade i Washington, som en gjenytelse for at Belgias statsminister Elio Di Rupo sørget for at det ble levert øl til amerikanerne på ambassaden i Brussel. Obama satser på sin side på revansj i 2018.

I utgangspunktet skal vi være glade og fornøyde når naturen sørger for gode år med mye sopp vi kan plukke. Myndighetene i Estland må dessverre hanskes med baksiden – at mye sopp i skogen betyr flere folk som går seg vill. Politiet rapporterer til den estiske kringkasteren ERR at september, som har vært en god soppmåned, har medført 16 leteaksjoner og at tre av dem fortsatt pågår. Politiet er særlig fortvilet over gamle folk som går på sopptur uten mobil.

Vi er alle kjent med at duer gjør sitt fornødne. Mange har opplevd at de gjør det der det passer oss minst. Et langt større problem blir det når de gjør det på samme sted, år etter år. På loftet i rådhuset i den belgiske byen Tienen har det nå samlet seg tonnevis med dueekskrementer. Dette er i ferd med å bli en tung byrde for bygget, selv om et medlem av bystyret sier at det ikke skal være fare for at loftsgulvet gir etter. Uansett, myndighetene har nå omsider startet på jobben med å fjerne skitten. Duene hjelper ikke til.

At europeiske studenter tar en pause i studiene for å reise til fjerne himmelstrøk er ikke noe nytt. De siste årene har mange av disse studentene også dokumentert dette grundig i sosiale medier. Den nederlandske studenten Zilla van den Born gjorde en liten vri. Med litt over gjennomsnittlig gode Photoshop-ferdigheter spredte hun bilder til sine Facebook-venner og skapte hun inntrykk av at hun var i Sørøst-Asia. Sannheten var at hun hele tiden var hjemme i Nederland. Verden vil bedras.

Kan vi forvente at de som vedtar lovene er særskilt lovlydige? Frankrikes tidligere handelsminister, nå parlamentsmedlem, Thomas Thevenoud, sliter i alle fall med å leve opp til forventningene. Ministerposten mistet han på grunn av skattemislighold, men nå kommer det også frem at han ikke har betalt husleie på tre år. Årsak? En fobi mot administrasjon! Huseieren meldte omsider fra til departmentet og Thevenoud hevder nå at han har betalt all gjeld. Setet i parlamentet nekter han for øvrig å gi slipp på.

Det er lov å le litt på bekostning av kriminelle som ikke lykkes med sine handlinger. I sørtyske München hadde to menn planer om å rane en bensinstasjon for penger. Det eneste problemet da de framsatte sine krav overfor personen bakke disken, var at vedkommende ikke tok ranerne seriøst. 46-åringen bare lo og nektet å gi fra seg noen penger. Denne reaksjonen var ikke ranerne forberedt på, og ikke klarte de å omstille seg. Løsningen ble å stikke av med halen mellom bena, og uten noen form for utbytte. München-politiet presiserer at dette ikke er en strategi de anbefaler noen andre butikk- eller bensinstasjonmedarbeidere.

Ha en fortreffelig uke!

Til toppen