Utenriksminister Brende på besøk i Gaza

Utenriksminister Børge Brende besøkte Gaza mandag 8. september. Dette var det første besøket av en utenriksminister til Gaza etter den væpnede konflikten i sommer.

Under sitt besøk møtte utenriksministeren lederen for et lokalt eldreråd i Gaza. (Foto: Frode O. Andersen, UD)

Utenriksminister Børge Brende besøkte Gaza mandag 8. september. Dette var det første besøket av en utenriksminister til Gaza etter den væpnede konflikten i sommer.  

Utenriksminister Brende besøkte blant annet nabolaget Shejaia i Gaza, der den israelske militæraksjonen har forårsaket store skader på mennesker og bygninger. Brende hadde også møter med Palestinas minister for offentlige arbeider og boliger, Mofeed Hasayneh, som representant for palestinske myndigheter (PA) om gjenoppbyggingen av Gaza.  

- Ødeleggelsene på Gaza etter konflikten i sommer er omfattende. Befolkningen på Gaza har behov for hjelp til gjenboppbygging. Samtidig må vi bidra til å hindre at vi får nye konflikter rundt Gaza slik vi har sett tre av bare de siste fem årene, sier utenriksminister Børge Brende.  

Norge planlegger, sammen med Egypt, å arrangere den internasjonale giverkonferansen for Gaza, for å mobilisere støtte til gjenoppbyggingen. 

Besøket i Gaza er del av en reise til flere land i regionen, der Israel, Palestina, Jordan og Egypt inngår som reisemål. Utenriksminister Brende møtte Israels statsminister Benjamin Netanyahu før avreisen til Gaza by mandag, og president Abbas etter besøket til Gaza. Dagen før møtte han den palestinske statsministeren Rami Hamdallah og visestatsministrene Ziad Abu Amr og Muhammed Mustafa i Ramallah.

****

Se flere bilder fra besøket på Flickr.

Til toppen