Det blir enklere å velge sunnere ferdigmat

Flere ferdigmat-produkter kan få Nøkkelhullet når nøkkelhullforskriften endres 1. mars.

– Jeg er glad for at nøkkelhullordningen nå utvides slik at det blir enklere for forbrukerne å velge de sunnere alternativene innenfor ferdigmat, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Nøkkelhullet er myndighetenes merkeordning for matvarer som inneholder mindre mettet fett, sukker og salt og mer fiber og fullkorn. Nøkkelhullet skal gjøre det lettere for folk å velge de sunnere alternativene innenfor definerte matvarekategorier.

Få ferdigmatretter med Nøkkelhullet

Det har vært stor vekst i ferdigmatmarkedet de siste årene, men svært få produkter har vært merket med Nøkkelhullet. Dette skyldes blant annet at produktene ikke har passet inn i en av de eksisterende kategoriene i nøkkelhullforskriften.

– Det var derfor et behov for å gjøre endringer i denne kategorien slik at flere av de sunnere ferdigmatproduktene industrien har utviklet de siste årene også kan få Nøkkelhullet, fortsetter Høie.

Den nye forskriften åpner for at produkter i matvarekategoriene mel, gryn, grøt, brød og pasta nå også kan inneholde grønnsaker og belgvekster. I tillegg kan fullkorn, grønnsaker og belgvekster erstatte deler av kjøttet i kjøttprodukter. Flere vegetar- og plantebaserte produkter kan også merkes med Nøkkelhullet. Ingen produkter vil «miste» Nøkkelhullet som en følge av de foreslåtte endringene.

Skal være enkelt å velge sunnere

Mange nordmenn spiser mat som inneholder for mye mettet fett, salt og sukker, og for lite grønnsaker, frukt, bær, grove kornprodukter og fisk. At flere produkter nå kan merkes med Nøkkelhullet, skal hjelpe forbrukerne å spise sunnere. Selv om flere produkter nå kan merkes med Nøkkelhullet, opprettholdes kravene til ernæringsmessig kvalitet på produktene. Det sikrer at Nøkkelhullet fortsatt støtter oppunder kostrådene.

Ønsker flere produkter med Nøkkelhullet

Nøkkelhullet skal også stimulere matvarebransjen til å utvikle flere produkter med mindre fett, sunnere fettsyresammensetning, mindre salt og sukker, samt mer kostfiber, fullkorn, grønnsaker og frukt.

- Bransjen viser stor vilje til å satse på Nøkkelhullet, så jeg håper forskriftsendringene bidrar til at næringen utvikler enda flere sunnere ferdigmatprodukter og at de merker dem med Nøkkelhullet dersom kravene i forskriften er oppfylt, avslutter Høie.

Mat- og helsemyndighetene i Danmark, Island, Sverige og Norge samarbeider om endringer i Nøkkelhullforskriften. Dette er andre gang regelverket er revidert siden 2009.

Les mer på Helsedirektoratets sider.