Presseinformasjon

Utenriksminister Brende til Argentina og Uruguay

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

- Vi ønsker nå å styrke samarbeidet med Argentina og Uruguay. Den argentinske regjeringen har iverksatt ambisiøse økonomiske reformer, som er gode nyheter for vårt framtidige samarbeid, sier utenriksminister Børge Brende.

Utenriksministeren besøker Argentina 30. juni – 1. juli. Hovedformålet med besøket er å styrke kontakten med Argentina, både politisk og økonomisk, og se på mulighetene for økt norsk næringsvirksomhet i landet.

I løpet av besøket skal Brende blant annet ha samtaler med utenriksminister Susana Malcorra og visepresident Gabriela Michetti. I tillegg til aktuelle utenrikspolitiske temaer, vil de også diskutere utviklingen i Latin-Amerika, handelspolitikk og investeringer. Malcorra er kandidat til å bli FNs neste generalsekretær, og FN-spørsmål vil også bli et sentralt tema.

Mauricio Macri tiltrådte som ny president i Argentina i desember i fjor, og har på kort tid satt i gang omfattende økonomiske reformer i markedsvennlig retning. Regjeringen har fjernet valutarestriksjonene og avgifter på eksport og import, demonstrert økt interesse for åpenhet i handelspolitikken, ryddet opp i den langvarige gjeldskrisen og lagt til rette for økte utenlandske investeringer.

Under oppholdet skal Brende åpne «Norsk-argentinsk energiforum», hvor en rekke norske aktører deltar. Hensikten med arrangementet er å bistå norske bedrifter i Latin-Amerikaregionen i å møte sine argentinske motparter for å utforske de nye mulighetene som nå åpner seg.

- Vi tror det er potensial for økte investeringer fra norske bedrifter i Argentina fremover, og vi håper dette besøket kan markere en ny start for samarbeidet mellom Norge og Argentina, sier Brende.

Brende vil også besøke Uruguay 1. – 2. juli, hvor han blant annet vil møte utenriksminister Rodolfo Nin Novoa og finansminister Danilo Astori. Sentrale temaer under besøket blir de planlagte forhandlingene om en frihandelsavtale mellom Efta og frihandelsområdet Mercosur, samt samarbeid mellom Norge og Uruguay.

Uruguay er for tiden medlem av Sikkerhetsrådet i FN, og innehar presidentskapet i Mercosur fram til juli i år. Uruguay er også et foregangsland i regionen for seksuelle minoriteters (LHBTI) rettigheter.

- Uruguay er et land som imponerer med å score høyt på internasjonale rangeringer og er en viktig samarbeidspartner i internasjonale fora. Norge stiller gjerne opp med våre erfaringer på de områdene hvor Uruguay ønsker tettere samarbeid med oss. Særlig har vi merket oss interessen for den norske modellen for oljeforvaltning, sier Brende.

Pressekontakt: Ane Haavardsdatter Lunde (med på reisen): 976 71 250