Presseinformasjon

Kronprinsparet på offisielt besøk til Latvia, Litauen og Estland

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit vil fra 23. til 26. april 2018 besøke Latvia, Litauen og Estland. De baltiske landene feirer i år 100-årsjubileum for sine selvstendighetserklæringer.

De tre landene er nære allierte og samarbeidspartnere for Norge. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, statssekretær Audun Halvorsen (Utenriksdepartementet) og statssekretær Roy Angelvik (Nærings- og fiskeridepartementet) ledsager kronprinsparet under besøket.

Norge har et omfattende samarbeid med de baltiske landene om blant annet sikkerhetspolitikk, spørsmål relatert til EU og EØS-avtalen, næringsliv og kultur. EØS-midlene er Norges bidrag til sosial og økonomisk utjevning i Europa. Støtten har også som mål å styrke samarbeidet mellom Norge og de 15 mottakerlandene som blant annet inkluderer Litauen, Estland og Latvia. Norsk næringsliv er betydelige investorer i alle tre land.

Det offisielle programmet i hvert land omfatter velkomstseremoni, kransenedleggelse, offisiell middag og møte med presidenten. Besøket innledes 23. april i Latvias hovedstad Riga hvor kronprinsen og kronprinsessen blant annet skal møte elever på en videregående skole som har norsk som valgfag.

I Litauen 24. april vil kronprinsparet møte norske soldater som inngår i Nato Force Integration Unit. De vil også være til stede ved signeringen av en samarbeidsavtale på 117,6 millioner euro med Litauen om EØS-midler. I Vilnius 25. april skal kronprinsparet besøke Children's Line som driver en gratis, anonym hjelpetjeneste for barn og unge. Children's Line ble startet opp med støtte fra EØS-midlene.

Besøket avsluttes i Estland 26. april der kronprinsparet er til stede på norsk-estisk næringslivsforum. Under næringslivsforumet skal det nye Green ICT-programmet under EØS-midlene lanseres. Programmet skal bidra til innovasjon og effektivisering av estisk industri. Kronprinsparet vil også besøke Telliskivi Creative City, hvor en rekke frivillige organisasjoner i Estland holder til. Telliskivi støttes av Norge gjennom EØS-midlene. Besøket i Baltikum avsluttes med en historisk vandring i Tallinns gamle bydel.

Akkreditering

Presse som vil delta under det offisielle besøket må akkrediteres hos mediekontakt Henrik Width – hewi@mfa.no – mobil +47 980 06 581. Frist for akkreditering er tirsdag 10. april 2018.

Transport

Akkreditert presse tilbys plass på leiefly på strekningene Riga-Vilnius-Tallinn-Oslo. Kostnader fordeles etter gjeldende regler. Vennligst oppgi ønske om dette ved akkreditering.

Til toppen