Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Mæland åpnet seminar om det indre marked

Dette innholdet er mer enn 6 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

For fjerde år på rad arrangerte Nærings- og handelsdepartementet og NHO et felles indre markedsseminar.

For fjerde år på rad arrangerte Nærings- og handelsdepartementet og NHO et felles indre markedsseminar. 

 

(Næringsminister Monica Mæland, administrerende direktør i NHO Kristin Skogen Lund og EUs nye ambassadør til Norge Helen Campbell. Foto: Anne Birgitte Hjelseth / NHO)

Næringslivets hus var fullpakket da seminaret gikk av stabelen 27. november. Med tittelen Det indre marked: Innsikt og utsikt, tok seminaret temperaturen på de store linjene i norsk europadebatt.

Næringsminister Monica Mæland fremhevet at deltakelse i det indre marked er god næringspolitikk. Et velfungerende indre marked må bygge på enhetlig regelverk i tråd med norske interesser. Felles regelverk bygger ned handelsbarrierer og skaper like konkurransevilkår. Det gjør det enklere for bedriftene våre å utnytte de mulighetene det indre marked gir. For å få til det må vi være tidlige ute. 

- Denne regjeringen kommer ikke til å ta lett på påvirkningsarbeidet, for så å lete etter ”handlingsrom” når EØS-reglene skal gjennomføres i Norge, sa statsråden i sin tale.

Statsråden ble etterfulgt av administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund og EUs nye ambassadør til Norge, Helen Campbell, som delte sine tanker om det indre marked med tilhørerne. I salen satt omtrent 90 deltakere fra bedrifter, organisasjoner og offentlige myndigheter.

Bedriftenes stemmer var også godt representert. Konserndirektør Håkon Mageli fra Orkla og konserndirektør Steinar Bysveen fra Statkraft snakket om sine erfaringer i det indre marked og forventningene til regjeringens europapolitikk.  

Seminaret tok videre for seg forhandlingene om en mulig handels- og investeringsavtale mellom EU og USA. Ekspedisjonssjef i Nærings- og handelsdepartementet, Jan Farberg og direktør v/Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), Ulf Sverdrup ga sine betraktninger om hvilken betydning avtalen kan ha for EØS-avtalen og vår deltakelse i det indre marked.