Mats Hegg Jacobsen er Årets Unge Bonde 2015

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Mats Hegg Jacobsen, 30 år fra Tromsø er kåret til årets Unge Bonde 2015. Kåringen fant sted under Agroteknikk-messen på Lillestrøm lørdag 27. november.

Mats Hegg Jacobsen driver gården” Jacobsen på Berg” i Tromsø, der han bor med samboer og 2 barn. Mats begynte med gårdsdrift for 2 år siden etter å ha flyttet tilbake til hjemstedet, der fjøset på familiegården hadde stått tomt siden 1989. han startet da med økologisk gris etterfulgt av økologiske egg og utvidet deretter med grønnsaker, villsau og kje. På høysesongen om sommeren har Mats om lag 200 dyr, fordelt på gris, villsau, kje og høner. Om våren adopterer han om lag 60 kje som er overskudd fra melkeprodusent bort til familier som får følge sitt eget kje fra start til mat.

Mats Hegg Jacobsen er Årets Unge Bonde 2015.
Mats Hegg Jacobsen er Årets Unge Bonde 2015. Foto: HK Strategies

– Jacobsen viser at det er gode muligheter for å skape en viktig og interessant arbeidsplass med utgangspunkt i gårdens ressursgrunnlag. Rekruttering av dyktige unge som vil bidra i næringen er viktig for å nå målet om økt matproduksjon. Samtlige finalister er verdige kandidater til Årets unge bonde 2015 og inspirerende talspersoner for norsk landbruk, sier statssekretær Hanne Maren Blåfjelldal.

Landbruks- og matdepartementet gratulerer Mats Hegg Jacobsen som vinner av årets kåring.   

Juryen for Årets Unge Bonde har i år vært ledet av matskribent og TV-kokk Andras Viestad. Øvrige medlemmer var statssekretær Hanne Maren Blåfjelldal, stortingsrepresentant Knut Storberget (AP), stortingsrepresentant Tina Bru (H), rektor ved Høgskolen i Nord-Trøndelag Steinar Nebb, styreleder i Felleskjøpet Agri Einar Enger, administrerende direktør i McDonald’s i Norge Lauren Cody Källén og leder i Norges Bygdeungdomslag Gunn Jorunn Sørum.

Mange verdige kandidater til Årets Unge Bonde

Årets Unge bonde ble i år kåret for 6. gang. Nesten unge bønder ble nominert til Årets unge bonde 2015. Nesten 350 unge bønder ble nominert til Årets unge bonde 2015. Blant disse kom 20 nominerte til semifinalen. Fem unge finalister fikk til sammen 9140 stemmer. Felles for alle finalistene er at de under 35 år og matprodusenter. I tillegg er de alle gode forbilder som kan inspirere flere til å satse på en karriere innen landbruket. 

Grønn utdanning

Kåringen av Årets unge bonde er et samarbeid mellom Norges Bygdeungdomslag, McDonald’s Norge AS og Felleskjøpet Agri, og er en del av prosjektet Grønn utdanning, som har til formål å rekruttere flere unge til landbruksutdanning. Landbruks- og matdepartementet støtter prosjektet Grønn utdanning.