Millioner til forskning på landbruks- og matområdet
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 23.11.2020
Klimaendringene skaper utfordringer og muligheter for landbruks- og matsektoren, samtidig skal sektoren ta sin del i å redusere klimagassutslippene. Kunnskap som bidrar til å sikre mattrygghet, plante- og dyrehelse vil være viktig for å tilpasse oss det nye klimaet. I tillegg vil kunnskap og teknologiutvikling gi viktige bidrag til en mer lønnsom og bærekraftig matproduksjon, bedre ressursutnyttelse og reduserte klimagassutslipp. Mange av disse problemstillingene følges nå opp i utlysninger fra Norges Forskningsråd og fra forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFL/JA).
– Landbruks- og matsektoren har mye å bidra med i den grønne omstillingen av samfunnet. Forskning og ny kunnskap er helt avgjørende for å sikre et bærekraftig og klimatilpasset landbruk og for å ivareta Norges gode posisjon når det gjelder mattrygghet, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.
Forskningsrådet lyser ut midler til følgende områder:
- 150 millioner kroner til framtidens bærekraftige matsystemer. Prosjektene kan dekke matproduksjon fra sjø og/eller land.
- 60 millioner kroner til plante- og jordhelse, dyrehelse og -velferd. Midlene skal gå til prosjekter som gir ny innsikt for å opprettholde og forbedre plante- og jordhelse, dyrehelse og -velferd.
- 110 millioner kroner til forskning på arealer under press. Midlene skal gå til prosjekter som gir kunnskap for bærekraftig arealforvaltning der miljø- og klimahensyn prioriteres.
- 100 millioner kroner til forskning på sirkulær økonomi, herunder problemstillinger innen sirkulær bioøkonomi.
I tillegg lyser Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFL/JA) ut 110 millioner kroner til prosjekter som bidrar til økt verdiskapning, lønnsomhet og bærekraft i hele landbrukets verdikjede.