Historisk arkiv

Næringsministeren besøker Malaysia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Nærings- og fiskeridepartementet

Denne uka besøker næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) Kuala Lumpur for å møte den nye regjeringen i Malaysia.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen på plass i Malaysia
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen på palmeoljeplantasje i Malaysia. Foto: NFD


Besøket til Malaysia er det første norske ministerbesøket til Malaysia etter regjeringsskiftet i 2018 som åpnet opp for demokratiske reformer i landet. Malaysia opplevde da et regjeringsskifte for første gang på over 60 år.

– Jeg ser fram til å møte representanter for den nye malaysiske regjeringen og diskutere økonomiske og demokratiske reformer, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Under besøket vil næringsministeren møte flere representanter for den nye malaysiske regjeringen samt ha samtaler med norsk næringsliv.

Flere enn 50 norskkontrollerte bedrifter er tilstede i Malaysia. EFTA og Malaysia forhandler om en frihandelsavtale. En slik avtale vil være av stor betydning for norsk næringsliv som satser i landet generelt.

– Malaysia er et marked i vekst som er viktig for norsk næringsliv. Jeg skal møte norske bedrifter og lære om deres rammebetingelser og virksomhet. Møtene vil være viktig for å synligjøre Norge og et innovativt næringsliv og moderne norsk teknologi, sier næringsministeren.

Besøk på palmeoljeplantasje

Både i Norge og Malaysia er det stort mediefokus på palmeoljeindustrien. I europeiske land, inkludert Norge, er det knyttet bekymring til at økt bruk av biodrivstoff potensielt kan føre til avskoging. Regjeringen vurderer hvilke tiltak som kan innføres for å sikre at biodrivstoff ikke fører til avskoging, noe som fra malaysisk side har vakt reaksjoner og uro for det de ser på som potensiell diskriminering av malaysiske produkter.

– Norge har ikke innført et forbud mot bruk av palmeolje i biodrivstoff, men vi vurderer hvilke grep som kan tas for å redusere bruken av biodrivstoff med høy avskogingsrisiko. Jeg besøker Malaysia for å få mer kunnskap om hvordan produksjonen av palmeolje foregår og hvilke grep Malaysia tar for å sikre bærekraftig produksjon, sier Røe Isaksen.

Malaysia er verdens nest største produsent av palmeolje, derfor er det viktig at Norge og Malaysia har en åpen dialog om både utfordringene knyttet til produksjon av palmeolje, men også om viktigheten av bærekraftig produsert palmeolje.

Næringsministeren vil sammen med minister for primære industrier, Teresa Kok besøke en palmeoljeplantasje som produserer bærekraftig palmeolje.

Møte med næringsliv

Næringsministeren besøker DiGi, som er den tredje største mobiloperatøren i Malaysia (11, 6 mill. mobilabonnementer). Telenor har en eierandel på 49 % i DiGi.com

DiGi har blitt kåret til Malaysias mest innovative selskap og mottatt en rekke priser for sine tjenester. Gjennom sitt Deep Green initiativ, forplikter DiGi seg til å drive selskapet på en økonomisk og miljøvennlig måte.

Fakta:

  • EFTA og Malaysia har siden 2012 forhandlet om en frihandelsavtale.
  • Malaysia er en viktig handelspartner for Norge i Asia. I 2018 handlet vi varer med Malaysia for i overkant av 5 mrd. kr. I 2017 var tjenestehandelen med Malaysia på rundt 3,5 mrd. kr[1].
  • Eksport – 1,6 mrd. NOK – viktigste varer: kunstgjødsel, sjømat, industriutstyr
  • Import – 3,6 mrd. NOK – viktigste varer: jern og stål, elektriske apparater, mobiltelefoner, annet datautstyr
  • Godt over 50 norskkontrollerte selskaper opererer i Malaysia med omkring 4500 ansatte og en omsetning på over 18 mrd. kroner.
  • Norge er en stor investor i Malaysia. Statens pensjonsfond utland har gjort betydelige investeringer i Malaysia, både i aksjer og obligasjoner. Per 31. Desember 2017 hadde fondet investert 175 selskaper til en verdi av 15, 2 mrd. NOK og malaysiske obligasjoner til en verdi av 15, 6 mrd. NOK.

 

[1] SSB, siste tilgjengelige tall.