Historisk arkiv

Regjeringen gir støtte til nye digitale læremidler i skolen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Skolen bruker stadig flere digitale læremidler, og regjeringen vil at det skal utvikles enda flere gode løsninger. Derfor får nå 13 prosjekter innen blant annet naturfag, norsk og musikk til sammen 23,7 millioner kroner i støtte. — Læremidlene er tilpasset de nye læreplanene og skal bidra til at elevene lærer mer gjennom å lære bedre, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H).

Digitale læremidler kan være både apper og nettbaserte, og kan inneholder tekst, lyd, bilde, video, animasjoner og spill. Disse læremidlene skal brukes i tillegg til vanlige lærebøker og sikre at elevene blant annet utvikler gode leseferdigheter både på skjerm og papir. 

— Digitale læremidler gir lærerne en større verktøykasse når de underviser elevene, men vi må sikre at de brukes på gode måter. Derfor støtter vi utvikling av digitale læremidler som bidrar til gode og smarte løsninger for fremtidens undervisning, sier Sanner.

Det stilles en rekke krav til utviklingen av slike læremidler. De skal blant annet være universelt utformet, og tilgjengelig på nynorsk og bokmål. Det er også en forventning om at bransjen bidrar til å utvikle digitale læremidler for samiske elever og til de samiske læreplanene. Utdanningsdirektoratet, som forvalter støtten, stiller derfor krav om at alle de norske læremidler som får penger skal kunne oversettes til samisk. Ett av prosjektene som får støtte er til faget musikk. Læremiddelet tar for seg en samisk tidsreise hvor elevene kan foreta et dypdykk i samisk kultur og historie.

Nye læreplaner og nye læremidler

I år har det i tillegg blitt bevilget 68 millioner kroner til innkjøp av digitale læremidler. For 2020 er det satt av hele 250 millioner kroner til læremidler som en følge av innføringen av nye læreplaner. De nye læreplanene skal tas i bruk høsten 2020. Læremidlene må utvikles i tråd med det nye læreplanverket som blant annet skal gi mer dybdelæring og økt praktisk tilnærming for elevene. 

— Elevene skal bli flinkere til å se sammenhenger , reflektere kritisk og fordype seg i temaer som bidrar til varig læring og innsikt. Da er vi avhengig av at både lærere og elever har tilgang til blant annet gode digitale læremidler. Det skal støtten bidra til, sier Sanner.


Det er tildelt midler til søknader i følgende fag:

  • Naturfag (4 søknader)
  • Musikk (4 søknader)
  • Norsk (3 søknader)
  • Fremmedspråk (1 søknad)
  • Helse og oppvekst for VG1 (1 søknad)

 

Her kan du se listen over hvem som mottar støtte:

Fag

Mottaker

Prosjekt

Sum

Fremmedspråk

Levende språk 

Cappelen Damm AS 

2 318 400

Musikk

Lær å synge

Almater forlag AS 

617 000

Musikk

Tidsreise Sápmi – samisk kultur og historie for barn

Able Magic AS 

299 000

Musikk

Musikk på 1, 2, 3! 

Cappelen Damm AS 

2 108 400

Musikk/norsk

Filmskolen i Salaby 

Gyldendal Norsk Forlag 

2 210 141

Naturfag

LearnLab Naturfag 

LearnLab 

1 647 500

Naturfag

AR-modeller og bilde-til-video i naturfag  

H. Aschehoug & Co. (W. Nygaard) AS 

479 550

Naturfag/norsk

Naturfag for alle 

Studix AS 

4 500 000

Naturfag/norsk

Naturfag 1-10 med norsk

CyberBook AS

2 183 950

Norsk

Adaptivitet, digitale lesetrategier og måling av leseforståelse i Lesemester 

ePekebok AS 

985 000

Norsk

Orthograph – et digitalt læremiddel for rettskriving 

Dybuster

271 849

Norsk

LearnLab Norsk 

LearnLab 

1 693 000

Vg1 helse og oppvekst

Helse- og oppvekstfag Vg1 digitalt læremiddel 

Vigmostad & Bjørke AS/Fagbokforlaget 

1 975 960