Statssekretær Lunde besøkte Indonesia

Det er mulig for Indonesia å oppnå økonomisk vekst uten avskoging eller ødeleggelse av torvmyr, framhevet statssekretær Lars Andreas Lunde under sitt besøk.

Statssekretær Lars Andreas Lunde var på reise i Indonesia 27.-30. april. Han besøkte regnskogen på Borneo og deltok på konferansen Tropical Landscapes Summit som handlet om investeringsmuligheter i bærekraftig utvikling i Indonesia.

- Avskoging og branner i skog og torvmyr i Indonesia fører til store klimagassutslipp og ødelegger livsgrunnlaget til lokalbefolkningen. Møtene med menneskene på landsbygda på Borneo gjorde dette enda tydeligere for meg. Det er viktig at regnskogen bevares og at Indonesia klarer å forebygge brannene. Det bidrar Norge til gjennom klima- og skogpartnerskapet med Indonesia og gjennom vår økonomiske støtte til sivilsamfunnsorganisasjoner i Indonesia, sier Lunde.

Lunde besøkte regnskog og torvmyr i Sentral-Kalimantan på Borneo, som er pilotprovins i klima- og skogavtalen mellom Indonesia og Norge. Der møtte han provinsens viseguvernør, Achmad Diran og fikk se aktiviteter som er finansiert under avtalen. Indonesia har blant annet innført tiltak for bevaring av torvmyr, mer effektiv mat- og gummiproduksjon og tiltak mot skogbrann. Lunde hadde også samtaler med urfolk og lokale bønder om deres utfordringer, og møtte lokale og nasjonale miljø- og urfolksorganisasjoner.

På konferansen Tropical Landscapes Summit i Jakarta deltok Lunde i paneldebatt med Indonesias miljø- og skogbruksminister Siti Nurbaya, det internasjonale skogforskningsinstituttet CIFOR og representanter fra indonesiske miljøorganisasjoner og næringsliv. I sitt innlegg viste han til New Climate Economy-rapporten og forskning som viser at Indonesia kan øke produksjonen og produktiviteten både i palmeoljesektoren og andre deler av landbruket uten å ødelegge mer regnskog og torvmyr. Han snakket om Norges rolle i Indonesias arbeid for å oppnå økonomisk vekst uten avskoging, og ønsket Indonesias miljø- og skogbruksminister velkommen til Norge for å diskutere detaljene i den videre innretningen av klima- og skogpartnerskapet mellom Indonesia og Norge. Lunde hadde også møter med selskapene Wilmar og Asia Pulp and Paper.

Konferansen Tropical Landscapes Summit ble åpnet av Indonesias visepresident Jusuf Kalla. 10 indonesiske ministre, næringslivsledere, miljø- og utviklingsorganisasjoner og forskere deltok i paneldebattene. 

Til toppen