Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Svar på spørsmål om Mads Gilbert

Utenriksminister Børge Brende har svart på et spørsmål fra Kjersti Toppe (Sp) om hva Norge vil gjøre etter at Israel har nektet legen Mads Gilbert innreise til Gaza.

Skriftlig spørsmål nr. 222 (2014-2015).
Datert 14.11.2014

Fra representanten Kjersti Toppe (Sp) til utenriksministeren:
På hvilken måte vil utenriksministeren følge opp Israels utestengelse av den norske legen Mads Gilbert fra Gaza, vil ministeren selv ta en rolle og protestere kraftig på vegne av Norge mot at palestinerne på denne måten nektes helsehjelpen og ytringsfriheten Mads Gilbert representerer? 

Utenriksministerens svar:
Norske myndigheter er svært opptatt av at det ikke legges hindringer i veien for humanitært hjelpearbeid i konfliktområder. Mads Gilbert er nå forhindret fra å fortsette sitt arbeid i Gaza som følge av at han er nektet innreise.

Gilbert tok selv kontakt med den norske ambassaden i Tel Aviv da han ble nektet innreise. Ambassaden fulgte opp saken i forståelse med Gilbert. Ambassaden kontaktet det israelske forvaltningsorganet for de okkuperte palestinske områdene. Der ble det opplyst at beslutningen var sikkerhetsmessig begrunnet, uten at det ble gitt noen ytterligere forklaring.

Utenriksdepartementet tok igjen opp saken med israelske myndigheter på embetsnivå 29. oktober, og fulgte opp saken på politisk nivå med Israels ambassadør i Oslo 14. november.

Utenriksdepartementet har gitt uttrykk for at vi stiller oss uforstående til avgjørelsen, og at vi håper det er mulig å løse saken, slik at Gilbert kan gjenoppta sitt arbeid på Gaza så snart som mulig. Det er vår forståelse nå at avgjørelsen er midlertidig og situasjonsbetinget.

Til toppen