Historisk arkiv

Svar på spørsmål om støtte til opplysningsarbeid for fred

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Ine Eriksen Søreides svar på et spørsmål fra Une Bastholm (MDG) om støtteordningen "Opplysningsarbeid for fred" som ble avviklet i statsbudsjettet for 2018.

Skriftlig spørsmål nr. 856 (2018-2019).
Datert 31.01.2019

Fra representanten Une Bastholm (MDG) til utenriksministeren:
Støtteordningen “Opplysningsarbeid for fred” ble avviklet i statsbudsjettet for 2018 og kuttet videreført i 2019. Noen av de rammede organisasjonene fikk øremerket midler i budsjettforliket, men et angivelig “arbeidsuhell” førte til at Nei til atomvåpen (NTA) står uten støtte. NTA har fått signaler om at det likevel finnes midler å søke på.

Når og hvor vil en slik støtteordning komme, og vil den være slik at NTA og andre som driver sitt arbeid i Norge kvalifiserer til å søke?

Utenriksministerens svar:
Totale bevilgninger til nedrustning har økt fra 2018 til 2019.

Allerede i budsjettforslaget for 2019 ble det etablert en tilskuddsordning på 02-området, som del av posten 118.72 Nedrustning, ikke-spredning og kjernefysisk sikkerhet. I Granavolden-plattformen stadfestes at regjeringen vil etablere en søkbar støtteordning for norske organisasjoner som jobber med fred og nedrustning.

Ordningen kommer i tillegg til øremerkingen til organisasjonene Ican, Norske leger mot atomvåpen og Norges fredsråd.

Ordningen vil se arbeidet for nedrustning mer i sammenheng med andre globale sikkerhetsutfordringer. Dette gjelder også tiltak i utviklingsland som støttes over post 151.71 Globale sikkerhetsspørsmål og nedrustning.

Departementet tar sikte på utlysning av ordningen på www.regjeringen.no i midten av februar. Den vil støtte ulike typer tiltak for nedrustning i tråd med regjeringens mål for posten. Selv om opplysningsarbeid ikke er et spesifikt mål utelukker ikke ordningen støtte til dette formålet.