Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Uken som var – uke 48

I Brussel pusser man opp oppussingsstillaset, en nordmann feiret bursdag med 68.000 tilskuere, en gigantisk koffert skapte irritasjon i Moskva og barn i baksetet er mer forstyrrende en mobiltelefon. Det er noen av sakene vi fant da vi tok et uhøytidelig sveip over det europeiske nyhetsbildet i uken som var.

Fargerike tatoveringer kan forsvinne i Frankrike. Illustrasjon: Morguefile

Justispalasset i Brussel har vært under oppussing i lange tider, så lenge at det hevdes at den yngste generasjonen belgiere ikke har sett bygningen uten stillaser langs fasaden. Nå har det hele tatt så lang tid at man i tillegg til å renovere selve justispalasset i også må begynne å renovere selve stillaset, ifølge Flandersnews.be.  Ikke så galt at det ikke er verre for noe. Trøsten må være at den gullbelagte kuppelen er ferdig pusset opp og skinner i all sin prakt.

Verdensmester i sjakk, Magnus Carlsen, feiret 23-årsdagen sin i Madrid på lørdag sammen med 68.000 personer. Det skjedde da bursdagsbarnet fikk ta æresavsparket da favorittlaget Real Madrid spilte seriekamp mot Real Valladolid. Den nybakte sjakkmesteren ble hyllet på midtbanen, før han overvar kampen i presidentlosjen iført fotballgenser, jeans og joggesko. Vi antar at det vanket bløtkake, og kanskje cava?

En annen sportsbegivenhet ble markert søndag. Da vant Aksel Lund Svindal sin 22. World cup-seier, og dermed tangerte han rekorden til Kjetil Andre Aamodt. Seieren Lake Louise var den ellevte seieren i Super G for Svindals ellevte, og hele fem av dem har kommet i nettopp Lake Louise.

Russiske parlamentarikere irriterer seg over at det er plassert en ni meter høy og 30 meter lang koffert av et meget eksklusivt merke på Den røde plass i Moskva. Det er en fornærmelse mot det som for mange russere er en hellig, ikonisk plass, mener politikerne. Produsenten som er kjent for så vel kofferter som dyre vesker, har nå lovet å flytte gigantkofferten med det aller første. Varehuset GUM på sin side, bedyrer at de ikke har noe med PR-jippoen å gjøre.

Franske tatoverere er sinna på myndighetene. Årsaken er et forslag om å forby 59 produkter som brukes til å lage fargen som brukes til å lage tatoveringer. Begrunnelsen er at produktene øker risikoen for infeksjoner, allergier og kreft. Motstanderne mot forbudet mener det vil føre til svartebørshandel og at de aktuelle produktene ikke er forbudt andre steder i Europa.

Barn i baksetet er mer distraherende for en bilfører enn å snakke i mobiltelefonen. Det hevder en gruppe forskere som har studert tolv familier i tre uker. Fire kameraer fanget opp all aktivitet under samtlige bilturer. Det viste seg at de passasjerene i baksetet stod for tolv prosent av forstyrrelsene, mens mobiltelefoner kun stod for en prosent av forstyrrelsene, melder The Telegraph.

Undersøkelsen ble lagt frem få dager etter at det kom forslag om strengere regler for bruk av mobiltelefoner i biler i England. Fedre ble mer forstyrret og over lengre tid enn mødrene. Undersøkelsen ble gjennomført i Australia og sier ingen ting om forstyrrelsene førte til farlige situasjoner.

God uke!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Til toppen