Sterk fordømmelse av volden i Ukraina

- Norge fordømmer voldsbruken i Ukraina på det sterkeste. Myndighetene har ansvar for å stanse volden umiddelbart, sier utenriksminister Børge Brende. Det siste døgnet er mange mennesker blitt drept og svært mange skadd. Den ukrainske ambassadøren i Oslo er innkalt til Utenriksdepartementet onsdag ettermiddag (19.2).

- Norge fordømmer voldsbruken i Ukraina på det sterkeste. Myndighetene har ansvar for å stanse volden umiddelbart, sier utenriksminister Børge Brende. Det siste døgnet er mange mennesker blitt drept og svært mange skadd. Den ukrainske ambassadøren i Oslo er innkalt til Utenriksdepartementet i ettermiddag. 

Det har pågått massedemonstrasjoner i Kiev etter at president Viktor Janukovitsj i november besluttet ikke å undertegne en assosieringsavtale med EU. I går ble situasjonen dramatisk forverret.

- Myndighetene må ta sitt ansvar for å unngå at det blir ytterligere drepte og skadde. Norge koordinerer seg med EU som nå vurderer målrettede tiltak mot dem som er ansvarlige for volden og bruk av overdreven makt, sier utenriksministeren.

Brende oppfordrer partene til å gå tilbake til forhandlingsbordet.

- Den politiske krisen krever tydelige grep fra presidenten, som kan sikre nasjonal forsoning og en politisk vei videre basert på demokrati, respekt for menneskerettighetene og rettsreform. Myndighetene må også sørge for at de som er ansvarlig for voldshandlinger, blir stilt til ansvar, sier Brende.

Til toppen