Historisk arkiv

"Vanlig samvær" oppheves, meklingsplikt for samboere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Det foreslås det å oppheve definisjonen av ”vanlig samvær” og i stedet lovfeste at foreldrene har avtalefrihet - og at avtalen skal rette seg etter barnets beste. Det foreslås videre å pålegge alle samboere med felles barn plikt til å møte til mekling ved samlivsbrudd. (23.12.04)

Pressemelding

Nr.: 04091
Dato: 23.12.04

Endringer i barneloven på høring:


”Vanlig samvær” oppheves, meklingsplikt for samboere

Barne- og familiedepartementet sender i dag forslag til endringer i barneloven på høring. I høringsdokumentet foreslås det å oppheve definisjonen av ”vanlig samvær” og i stedet lovfeste at foreldrene har avtalefrihet - og at avtalen skal rette seg etter barnets beste. Det foreslås videre å pålegge alle samboere med felles barn plikt til å møte til mekling ved samlivsbrudd.

- Samvær bør avtales ut fra hva som er den beste løsningen for hvert enkelt barn og den aktuelle familiens situasjon, og ikke ut fra en generell standard, sier barne- og familieminister Laila Dåvøy.

Dagens barnelov definerer "vanlig samvær" til samvær én ettermiddag i uken, annenhver helg, to uker i sommerferien og jul eller påske. "Vanlig samvær" blir av mange oppfattet som det normale, og kan derfor føre til at foreldre avtaler andre samværsordninger enn det som faktisk passer best i deres situasjon.

Avtale til barnets beste

Fordelen med å oppheve definisjonen vil være at alle avtaler må inngås på individuell basis. Hver enkelt avtale skal ha grunnlag i en vurdering av behovene til hvert enkelt barn det gjelder og ikke i en standardordning. Forslaget innebærer å erstatte definisjonen av ”vanlig samvær” med å lovfeste at foreldrene har avtalefrihet og at avtalen skal rette seg etter barnets beste. Lovteksten bør vise til regelen om at barn som har fylt 7 år skal få si sin mening, og til at når barnet har fylt 12 år skal det legges stor vekt på barnets mening. Departementet foreslår at

  • hensynet til best mulig samlet foreldre­kontakt
  • barnas alder
  • reiseavstanden mellom foreldrene
  • andre hensyn til barna

skal nevnes i loven som relevante i vurderingen av barnets beste i samværs­saker.

Mekling også for samboere

- Barns behov må behandles likt, uavhengig av om foreldrene har valgt ekteskap eller samboerskap. Regjeringen ønsker derfor at alle foreldre som har felles barn, skal møte til obligatorisk mekling når de står overfor et samlivsbrudd. Formålet med meklingen er at foreldre skal få hjelp til å inngå avtaler om foreldreansvar, hvor barnet skal bo fast og samværets omfang, understreker Laila Dåvøy.

Fram til nå er det bare gifte foreldre som skal separeres eller skilles, og foreldre som ønsker å reise rettssak om barna, som er pålagt å møte til mekling. Det er en særlig utfordring å få samboerne til å møte til mekling, ettersom denne gruppen kan flytte fra hverandre uten formaliteter. Det foreslås derfor å lovfeste i barnetrygdloven at meklingsattest må legges fram før utvidet barnetrygd skal kunne tilstås ved samlivsbrudd mellom samboere med felles barn under 16 år. Dette er i overensstemmelse med forslaget som regjeringen fremmet i Familie­meldingen.

Høringsfristen er 11. februar 2005.

Hele saken finner du her.