Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Støtten til norske filmproduksjoner legges noe om

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

Høye utbetalinger til en del filmer med stor kommersiell suksess har ført til at Filmfondet tappes for midler til nye filmproduksjoner. Regjeringen foreslår derfor at filmer med høye inntekter fra kino, dvd og tv-visning skal få mindre billettstøtte enn de får i dag. (12.03.04)

Pressemelding

Nr.: 13/04
Dato: 12.03.2004
Kontaktperson: Eksp.sjef Roy Kristiansen, tlf. 22 24 80 04

Støtten til norske filmproduksjoner legges noe om

Høye utbetalinger til en del filmer med stor kommersiell suksess har ført til at Filmfondet tappes for midler til nye filmproduksjoner. Regjeringen foreslår derfor at filmer med høye inntekter fra kino, dvd og tv-visning skal få mindre billettstøtte enn de får i dag.

Produsenter som har nettoinntekter fra en film skal betale en fast prosent av disse tilbake til Norsk filmfond. Ordningen utvides fra å gjelde tilbakebetaling av produksjonstilskuddet, til også å gjelde tilbakebetaling av billettstøtten, ifølge stortingsmeldingen om økonomiske rammebetingelser for filmproduksjon som ble lagt fram i statsråd i dag.

Etter dagens ordning kan staten finansiere opptil 98 prosent av en films totale budsjett gjennom produksjonstilskudd og billettstøtte. De etterfølgende inntektene i markedet blir ren netto for selskapet.

Endringene vil ikke gå ut over ”smal” film med høy kunstnerisk verdi.

- Vi synes det er rett og rimelig at filmer som gir gode overskudd også skal være med å bidra til at det blir produsert ny film, sier kultur- og kirkeminister Valgerd Svarstad Haugland.

Større gjennomgang
De foreslåtte tiltakene vil gjøre at de statlige filmstøtteordningene fortsatt vil kunne være et fundament for produksjon av norske filmer i fremtiden.

Endringene er justeringer av gjeldende regelverk. Regjeringen vil i 2005 gå i gang med en fullstendig gjennomgang av hele filmområdet, herunder tilskuddsordningene.

Til toppen