Historisk arkiv

Stortingets vedtak om omgjøring av gasskrafttillatelsene nødvendiggjør ikke lovendring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato: 19.05.00

Stortingets vedtak om omgjøring av gasskrafttillatelsene nødvendiggjør ikke lovendring

Det er ikke nødvendig å endre forurensningsloven for å omgjøre utslippstillatelsene for Naturkrafts planlagte gasskraftverk på Kårstø og Kollsnes. Det slår Regjeringen fast i tilleggsmeldingen til Stortingsmelding nr. 8 (1999-2000) Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand, som ble lagt fram i dag. I sitt vedtak 9. mars i år ba Stortinget regjeringen om snarest å treffe tiltak for omgjøring av utslippstillatelsene, og ba Regjeringen komme med forslag til endringer i forurensningsloven dersom det viste seg å være nødvendig.

Regjeringen legger til grunn at CO 2-kravet i utslippstillatelsen kan omgjøres uten lovendringer. Behovet for lovendringer har særlig vært knyttet til fleksible NO x-tiltak (oppfyllelse via tredjemann). Justisdepartementets lovavdeling konkluderte i sin uttalelse av 6. mars i år at det ikke ligger innenfor forurensningslovens rammer å gi utslippstillatelser hvor utslippsreduserende tiltak i hovedsak eller i sin helhet gjennomføres utenfor konsesjonshavers egen virksomhet. Etter en nærmere konkretisering av Stortingets vedtak, vil fleksible NO X-tiltak likevel kunne gjennomføres innenfor forurensningsloven.

IPPC-direktivet, som er gjennomført i norsk rett, stiller krav om at det enkelte anlegg må oppfylle krav om beste tilgjengelige teknikker (BAT). Oppfyllelse via tredjemann er aktuell når det stilles strengere krav enn BAT. Det må også kreves en rettslig sikkerhet for at utslippsreduksjonene finner sted, og at det fastsettes vanlige krav etter forurensningsloven om bl.a. rapportering og tilsyn/kontroll. Utslippsreduksjonene skal foretas innenfor det området som har begrunnet utslippskravene. Videre følger det av alminnelig forvaltningsrett at konsesjonshaver bare kan godtgjøre seg tredjemanns utslippsreduksjoner i den utstrekning og så lenge utslippene ikke er regulert gjennom andre virkemidler. I en uttalelse av

15. mai i år konkluderer Lovavdelingen med at de antar at fleksible NO X-tiltak med de nevnte presiseringer vil ligge innenfor forurensningslovens rammer.

Miljøvernminister Siri Bjerke sier oppfølgingen av Stortingets omgjøringsvedtak har høy prioritet i Miljøverndepartementet. Det vil bli lagt stor vekt på en åpen saksbehandling. Saken vil bli sendt på høring over sommeren og vil kunne være ferdigbehandlet i departementet tidlig i høst, sier Bjerke.

Stortingets vedtak forutsetter at Miljøverndepartementet gir retningslinjer til SFT for deres fremtidige behandling av utslippstillatelser for gasskraftverk. Det arbeides for tiden med slike generelle retningslinjer, som trolig blir lagt fram før sommeren.

Kontaktperson: Hæge Andenæs, tlf. 22 24 58 10