Historisk arkiv

Feiret 100-års jubileet for norsk-fransk utdanningssamarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø og hennes franske kollega Frédérique Vidal signerte mandag en ny rammeavtale innenfor utdanning, forskning, innovasjon, næringsliv og kultur.

Avtalen ble undertegnet i Rouen i forbindelse med markeringen av 100-årsjubileet for det norsk - fransk skolesamarbeidet ved Lycée Pierre-Corneille. Det er en videregående skole som har hatt norske elever siden 1918.

- I dag feier vi at hundrevis av norske elever har gått på skole i Frankrike, lært seg språket og fått venner for livet. Det er et veldig håndfast bevis på det gode samarbeidet vi har med Frankrike, også innen høyere utdanning, forskning, kultur og energi. Med den nye avtalen styrker vi det samarbeidet ytterligere, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) ved signeringen.

HM Dronning Sonja avduket gave

I forbindelse med signeringen av avtalen avduket Hennes Majestet Dronning Sonja en skulptur gitt i gave fra  Norge til Frankrike som takk for det lange og gode samarbeidet. Dronning og Brigitte Macron, som er gift med den franske presidenten Emmanuel Macron, møtte også tidligere og nåværende norske elever ved skolen.

Styrker samarbeidet

Norsk - fransk utdannings- og forskningssamarbeid er omfattende og har lange tradisjoner. Fra de første norske elevene ankom Rouen i 1918 til i dag, har samarbeidet blitt utvidet til en rekke områder. Utdanning og kultur ble vurdert som en viktig forutsetning for et velfungerende nærings- og industrisamarbeid. Senere har det blitt opprettet ytterligere to norske seksjoner ved videregående skoler i Bayeux og Lyon og det har blitt inngått flere samarbeidsavtaler innen forskning, teknologi og innovasjon.  

Den nye rammeavtalen opphever fire tidligere avtaler mellom Norge og Frankrike. I tillegg endres noen utdaterte avtaler som ikke er tilpasset dagens strukturer for samarbeid, som for eksempel EUs samarbeidsprogrammer for utdanning og forskning; Erasmus + og Horisont 2020. Gjennom opprydning i avtaleverket vil de folkerettslige forpliktelsene mellom de to land være moderne og lett tilgjengelige. Samarbeidet mellom Norge og Frankrike styrkes gjennom den nye rammeavtalen.

Bilde av Nybø i Frankrike