Historisk arkiv

Dom mot saudisk menneskerettighetsforsvarer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

En menneskerettighetsaktivist ble nylig dømt til 1000 piskeslag og ti år i fengsel av en saudiarabisk domstol. - Norge tar avstand fra dommen mot den saudiske bloggeren og aktivisten Raif Badawi. Jeg er bekymret for forholdene for saudiske menneskerettighetsforsvarere, sier statssekretær Bård Glad Pedersen

Raif Badawi er en av grunnleggerne av Free Saudi Liberals. Han ble tiltalt og dømt for å ha kritisert det religiøse politiet og for å ta til orde for religiøs liberalisering i følge nyhetsmeldinger. Ytringsfriheten i Saudi Arabia er svært begrenset. Norge tar regelmessig opp situasjonen for menneskerettighetsforsvarere med saudiske myndigheter. Menneskerettighetssituasjonen i Saudi Arabia ble senest tatt opp direkte i politiske samtaler i Riyadh denne uken av statssekretær Morten Høglund som blant annet møtte Saudi Arabias Human Rights Commission.

- Vi oppfordrer på det sterkeste saudiske myndigheter til å etterleve sine forpliktelser etter internasjonal rett og konvensjoner på menneskerettighetsområdet. Vi anser at det er myndighetenes ansvar å påse at  disse rettighetene ikke brytes, og sørge for at menneskerettighetsforsvarere får utføre sitt arbeid uten å risikere straff og forfølgelse, sier statssekretær Bård Glad Pedersen.