Historisk arkiv

Nyheter

Møte i giverlandsgruppen for Palestina

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

– Dagens møte i giverlandsgruppen for Palestina fant sted i en situasjon hvor det er knyttet usikkerhet til gjenopptakelse av forhandlingene. Det var derfor viktig at begge parter på ny forpliktet seg til vårt felles mål om en selvstendig palestinsk stat side om side med Israel i fred og sikkerhet. Dette forblir grunnstenen i trepartssamarbeidet mellom Israel, Palestina og giverne, sier utenriksminister Børge Brende.

I sin innledning under dagens giverlandsmøte for Palestina i Brussel fastslo Brende at det ikke finnes noe troverdig eller levedyktig alternativ til tostatsløsningen. Utenriksministeren fikk bred tilslutning fra giverlandene for sitt syn om at det ikke er noe alternativ til visjonen om to stater.

– I mine samtaler med partene i forrige uke varslet jeg om at presset fra omverdenen for å gjenoppta forhandlinger vil øke. Dagens giverlandsmøte var et første skritt på den vanskelige veien tilbake til å gjenoppbygge tillit og en meningsfylt politisk prosess. Underveis må vår umiddelbare prioritet være å bevare og verne om de palestinske institusjonene som er bygget opp over mange år, sier Brende.

Utenriksministeren rettet også søkelyset mot den vanskelige situasjonen i Gaza. Kairo-konferansen i fjor høst la to forutsetninger til grunn for massiv gjenoppbygging av Gaza etter sommerens krigshandlinger.

– Giverne har stilt store midler til rådighet. For at pengene skal komme til effektiv anvendelse må Israel gjøre langt mer for å slippe inn nødvendige byggevarer, og alle palestinske partier må legge til rette for politiske gjenforening av Gaza og Vestbredden slik at palestinske myndigheter kan lede gjenreisningsarbeidet, sier Brende.

Møtet i Brussel ble ledet av Norge som har formannskapet i giverlandsgruppen for palestinske myndigheter (AHLC). EUs høyrepresentant Federica Mogherini var vertskap for møtet.

 

Foto: Lars-Erik Hauge, Mission of Norway to the EU