Historisk arkiv

Ny giv for arbeidet for mennesker på flukt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Den nye rapporten om intern fordrivelse ble lansert av FNs generalsekretær i dag. – Det er viktig å styrke den internasjonale innsatsen for mennesker på flukt i eget land, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) anslår at 48 millioner mennesker er internt fordrevet på grunn av krise og konflikt. 

– Det er rekordmange mennesker som er drevet på flukt i eget land. Antallet har vært økende hvert år de siste årene. Mange av dem lever under svært vanskelige forhold. Norge har lenge vært pådriver i FN for å gi internt fordrevne økt beskyttelse og for å finne varige løsninger, og vi var en av initiativtakerne til å opprette panelet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

I dag lanserte FN rapporten «Shining a light on Internal Displacement – A vision for the future».

– Situasjoner der mennesker drives på flukt har resultert i langvarige humanitære kriser. Rapporten må følges opp, så vi får på plass bedre løsninger på de store utfordringene knyttet til intern fordrivelse. Regjeringen har de siste årene trappet opp støtten til blant annet UNHCR betydelig, sier Eriksen Søreide. 

FNs generalsekretær Antonio Guterres etablerte høynivåpanelet for intern fordrivelse høsten 2019. Det skjedde etter initiativ fra Norge og en rekke andre land, inkludert land som selv har et stort antall mennesker drevet på flukt i eget land.  

– Når mange mennesker er på flukt, kan det skape uro og konflikt. Situasjonen kan føre til press på ressurser, mangel på boliger, helsetjenester, utdanning og jobber. Vi som jobber med utvikling og bistand har et ansvar for å se hvordan vi kan følge opp anbefalingene i denne rapporten, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein.

Panelet som nå legger fram sin rapport har bestått av åtte medlemmer, inkludert representanter fra berørte land. EUs tidligere høyrepresentant for utenrikssaker Federica Mogherini og tidligere leder av Den afrikanske utviklingsbanken, Donald Kaberuka, har ledet arbeidet. 

Formålet har vært å komme med konkrete anbefalinger for å styrke den internasjonale innsatsen for varige løsninger til disse utfordringene. Høynivåpanelet har jobbet i halvannet år, og har avholdt omfattende konsultasjoner, inkludert med myndigheter og med mennesker drevet på flukt i eget land. Panelet har også mottatt over hundre skriftlige innspill fra ulike aktører. 

Se mer informasjon på høynivåpanelets nettsider.