Historisk arkiv

Presseinformasjon

Utenriksminister Eriksen Søreide til nordisk-afrikansk utenriksministermøte i Tanzania

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide deltar på nordisk-afrikansk utenriksministermøte i Tanzania 7.- 8. november.

- Nordiske og afrikanske land har mange felles interesser, og dialog og samarbeid er nødvendig for å løse felles utfordringer. Verden gjennomgår i dag store geopolitiske endringer, og det er i vår interesse å jobbe nært med afrikanske land. Utfordringer knyttet til fred og sikkerhet, internasjonal handel og næringsliv, samt dagsaktuelle utfordringer som klimaendringene, står på agendaen når vi møtes i Dar es Salaam, sier utenriksminister Eriksen Søreide.

Det nordisk-afrikanske utenriksministermøtet arrangeres annethvert år i Afrika og Norden. Utenriksministermøtet gir en ramme for uformell og åpen dialog om aktuelle internasjonale og regionale tema. Et av temaene under årets møte er hvordan nordiske og afrikanske land kan samarbeide tettere for å styrke FN, i en tid der det multilaterale samarbeidet er under press.

Besøket gir også anledning til bilaterale politiske samtaler med myndighetene i Tanzania.

- Forholdet mellom Norge og Tanzania har blitt utvidet, med økt vekt på politisk dialog og kommersielle partnerskap. Tanzania er en viktig aktør i regionen og en god sikkerhetspolitisk samtalepartner. I utviklingssamarbeidet har vi fokus på styresett, menneskerettigheter og demokrati, elektrifisering, skattereform og petroleumsforvaltning. Menneskerettigheter er en viktig del av samarbeidet og den politiske dialogen. Vi tar opp bekymringer for innskrenkninger blant annet i ytringsfriheten og forventer at Tanzania følger opp sine internasjonale forpliktelser, sier utenriksministeren. 

Under besøket i Tanzania vil Eriksen Søreide også åpne vandreutstillingen «African Independence. Norwegian Solidarity». Utstillingen er et samarbeidsprosjekt med det sørafrikanske museet Liliesleaf i Pretoria og viser afrikanske lands frigjøringskamp og Norges støtte til regionen i denne perioden.  

Pressekontakt: Ingrid Kvammen Ekker (med på reisen), e-post: ike@mfa.no.

Mobil: +47 99 02 49 84