Historisk arkiv

Stavangerregionen feiret 20 år i Brussel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Europaportalen

Av Line Håland Aaltvedt, EU-delegasjonen

Stavangers ordfører Christine Sagen Helgø var blant de fremmøtte da Stavangerregionen i forrige uke feiret at det i år er 20 år siden det ble opprettet et eget regionskontor i Brussel.

Konferansesalen i Norway House var fullsatt da Stavangerregionen 6. november inviterte til feiring av sitt 20-årsjubileum i Brussel. Temaet for feiringen var innovasjon og fremtidens kunnskapssamfunn, og åpningstalen ble holdt av Stavangers ordfører Christine Sagen Helgø. Hun var tydelig stolt av regionen hun representerer.

– Stavangerregionens Europakontor ble opprettet i 1993, før medlemskapsforhandlingene var ferdige og før EØS-avtalen ble undertegnet. Vi var den første norske regionen som opprettet et eget kontor i Brussel, og på en dag som denne mener jeg vi må tillate oss å være litt stolte over det, sa hun.

Kulturhovedstad
Ordføreren fremhevet at Stavangerregionen har oppnådd mye i løpet av de 20 årene de har hatt kontor i Brussel, og hun trakk frem Stavangers status som Europas kulturhovedstad i 2008 som et høydepunkt.

– Europakontoret bidro masse til å få dette i stand, og vi tenker fortsatt på alt vi klarte å oppnå i forbindelse med det året, sa hun.

Stavangerregionen er også fornøyd med at de, i samarbeid med Statoil, har fått til en ordning hvor de to ganger i året inviterer alle trainee-er i Europakommisjonens generaldirektorat for energi til Stavanger.

– Dette er en enestående mulighet for oss til å vise frem variasjonen som finnes innen energisektoren og til å presentere regionen som en internasjonal arbeidsplass, fortalte Sagen Helgø.

Stavangerregionens Europakontor har også assistert Rogalandsbedriften Mediafarm, som har levert deler av innholdet i Europaparlamentets opplevelsessenter Parlamentarium.

Satser på sunn aldring
Ifølge ordføreren er Stavangerregionens fremste prioritering fremover den demografiske utfordringen og arbeidet med det europeiske innovasjonssamarbeidet om aktiv og sunn aldring. Arbeid knyttet til klimautfordringene vil også være viktig.

– Gjennom europeisk samarbeid ser vi store muligheter for læring, nettverksbygging og handel. Det er det Europa handler om – det at man kan lære fra hverandre og dele gode ideer og erfaringer slik at vi kan bygge solide økonomier og bedre samfunn med gode produkter og tjenester – til det beste for innbyggerne våre, sa hun.

Andre innledere i tillegg til ordføreren var Johan Stierna fra Europakommisjonens generaldirektorat for forskning og innovasjon, direktør Anthony Van de Ven fra Eindhovens EU-kontor, direktør Jonas Groes for Sør-Danmarks Europakontor og direktør Toril Nag i Lyse Energi. Norges ambassadør til EU, Atle Leikvoll, var også til stede og ga en hilsen.

Moderator for arrangementet var direktør Heidi Kristina Jakobsen ved Stavangerregionens Europakontor i Brussel. Hun var svært fornøyd med oppmøtet og arrangementet.

– Det ble en flott markering. Vi er svært glade for at så mange hadde lyst til å feire sammen med oss og for alle de positive tilbakemeldingene på seminaret, sa hun.