Historisk arkiv

Endringer i heimevernsloven

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Etter forslag fra Regjeringen vedtok Stortinget den 4. april enkelte endringer i heimevernsloven, for å ivareta rettsgrunnlaget for å innkalle soldater fra Heimevernet (HV) til å gjennomføre oppgaver de er pålagt gjennom HV-reformen.

Endringer i heimevernsloven (utvidet tjenesteplikt i fredstid)

(05.04.06) Etter forslag fra Regjeringen vedtok Stortinget den 4. april enkelte endringer i heimevernsloven, for å ivareta rettsgrunnlaget for å innkalle soldater fra Heimevernet (HV) til å gjennomføre oppgaver de er pålagt gjennom HV-reformen.

- HV har gjennomført en omfattende reform og modernisering som gjør det skikket for oppdrag knyttet til suverenitetshevdelse, krisehåndtering og bistand til ivaretakelse av samfunnssikkerheten. Jeg er glad for at vi nå har fått på plass en utvidet tjenesteplikt for Heimevernet i fredstid. Dette gjør det mulig å få enda større effekt ut av det denne styrkede og moderniserte delen av Forsvaret, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Heimevernets oppgave er å gi et relevant bidrag til Forsvarets styrkestruktur og gjennomføre pålagt fredsvirksomhet. Et endret trusselbilde har medført en endring i Heimevernets (HVs) oppgaver.

Hovedformålet med lovendringen er at heimevernssoldater kan pålegges tjeneste i fredstid for å bidra til å avverge alvorlige trusler mot samfunnssikkerheten, selv om tjenesten skulle gå ut over de årlige fastsatte antall tjenestedager til øving og trening.

Lovendringen innebærer at HV i større grad kan utføre oppgaver som Stortinget har pålagt. Den pålegger ikke HV nye oppgaver. Den medfører heller ingen endringer i ansvarsforholdene mellom politiet og Forsvaret. Anvendeligheten av HV økes blant annet til forsterket grensevakttjeneste, suverenitetshevdelse, terrorbekjempelse, militær styrkebeskyttelse, mottak av allierte forsterkninger og bidrag til samfunnssikkerheten generelt ved hendelser som medfører store påkjenninger for samfunnet. Det understrekes at Heimevernssoldater som ikke har fylt 18 år, ikke kan innkalles etter bestemmelsen.