Historisk arkiv

Danmark ser mot nord

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Norge og Danmark ser på mulighetene for å samarbeide tettere, særlig om felles utfordringer i nord.

En stor delegasjon fra det danske Forsvarsdepartementet, Forsvarsstaben og sivile institusjoner i Danmark besøkte 3. - 4. oktober Forsvarsdepartementet (FD) i Oslo og Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø, samt Hovedredningssentralen i Nord-Norge. De fikk presentert norske nåværende og planlagte kapasiteter, policy og hvordan Norge ser på utfordringene i nordområdene i et sikkerhetspolitisk perspektiv.

Danskene ser på nordområdene og Arktis som svært viktige i tiden fremover, og ønsker å undersøke mulighetene for å utvide samarbeidet med blant annet Norge.

-Jeg ser store likheter i hvordan vi ser på utfordringene i nordområdene. Norge og Danmark har mange felles utfordringer. Våre behov for kapabiliteter og kapasiteter for å kunne møte økt aktivitet og den økende betydningen av nordområdene, gir oss samarbeidsmuligheter på svært mange områder. Jeg håper vi kan videreutvikle det gode samarbeidet i tiden fremover, sier avdelingssjef (tilsvarende norsk ekspedisjonssjef) Kim Jesper Jørgensen i avdelingen for plan og operasjoner i danske FD.

Kontreadmiral Elisabeth Natvig i Forsvarsdepartementets avdeling for Forsvarspolitikk og langtidsplanlegging, som sammen med ekspedisjonssjef Svein Efjestad i Sikkerhetspolitisk avdeling var vertskap for besøket, kvitterer med å understreke at Norge i fremtiden og vil samarbeide med sine naturlige partnere i nordområdene for å kunne ha de kapasitetene vi ønsker i nord.

-For å ha tilstrekkelige kapabiliteter til å følge, overvåke og sikre de enorme hav, land og isbelagte områder som blant annet Danmark og Norge har ansvar for, ser vi frem til å utvide vårt samarbeid med Danmark både innenfor rammen av NORDEFCO og bilateralt, sier Natvig.