Historisk arkiv

Bilavgifter for et bedre miljø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Statssekretær Geir Axelsen (Ap), Aftenposten

Bilavgifter for et bedre miljø

Statssekretær Geir Axelsen (Ap), Aftenposten 08.12.06

I Aftenposten 3. desember spør Frank Ødegaard hvordan det er mulig for Regjeringen å foreslå billigere dieselbiler. Spørsmålet er misvisende. I kampen mot globale klimaproblemer ønsker Regjeringen å bruke bilavgiftssystemet for å motivere til kjøp av kjøretøy med lavere CO2-utslipp. På den bakgrunn har Stortinget nå vedtatt å erstatte slagvolum med CO2-utslipp ved beregning av engangsavgiften.

Regjeringen tar også lokal luftforurensning på alvor. Som varslet i statsbudsjettet vil vi allerede neste år følge opp med en miljødifferensiering av årsavgiften. En slik differensiering kan ta utgangspunkt i hvilke avgasskrav (EURO-krav) de ulike kjøretøyene oppfyller. Siden EURO-kravene er blitt skjerpet med årene, vil avgiften i praksis også bli differensiert etter alder.

Av tekniske grunner får vi ikke på plass differensiert årsavgift før neste år. I første omgang innføres derfor kun tiltak for å få ned klimagassutslippene fra biltrafikken. Vi er rett og slett for utålmodige i kampen mot den globale klimatrusselen.