Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Fugleinfluensa: Portforbud for hunder

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Fugleinfluensa: Siden hunder kan bidra til smittespredning ved nærkontakt mellom hund, død fugl og fugleekskrementer, vurderer landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen å innføre portforbud for hunder i kampen mot fugleinfluensaen.

Fugleinfluensa: Portforbud for hunder

Fugleinfluensa: Siden hunder kan bidra til smittespredning ved nærkontakt mellom hund, død fugl og fugleekskrementer, vurderer landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen å innføre portforbud for hunder i kampen mot fugleinfluensaen.

- Vi har et internasjonalt ansvar for å hindre smittespredning. Jeg er verken mikrobiolog eller epidemiolog - så jeg ønsker ikke å overprøve de rådene jeg får fra ansvarlige fagmiljø. Men det er klart det er nødvendig å ta en ”føre-var”-holdning i denne saken. Og her kan vi alle bidra på relativt enkle måter. Målet i denne omgang er å redusere den faren uvettig bikkjehold kan representere. Og det tror jeg folk vil forstå, sier Riis-Johansen.

Han kommer med følgende enkle og entydige råd og pålegg, og understreker at dette er minimumskrav som alle hundeeiere må forholde seg til:

  • Tvungen bruk av hundepose og bånd. Politi, lensmenn og parkeringsvakter har pålegg om å ilegge bot på kr 500,- ved brudd på dette.
  • Hundetepper i huset og bilen skal vaskes daglig. Teleskop-hundebånd bør åpnes ukentlig og desinfiseres.
  • Folk som blir snust på i skrittet av en hund, bør få buksa renset for hundeeiers regning. Dette har de god erfaring med i Frankrike. Egne skjema som skal signeres av skadelidte og hundeeier vil bli lagt ut på Landbruks- og matdepartementets nettsted.
  • I utgangspunktet er faren for smittespredning størst for langhårede raser. Det kan bli aktuelt å pålegge klipp av de aktuelle rasene. Du finner ut om du har ei langhåret bikkje ved å legge en fyrstikkeske med ripeflata inn mot buken (på bikkja) og strekke ut noen hårstrå helt ut. Er du i tvil, vil ei liste med presise definisjoner bli lagt ut på Landbruks- og matdepartementets nettsted.
  • For å redusere belastningen for den enkelte hundeeier, vil det fra dag til dag bli vurdert hvilke raser som omfattes av portforbudet. En oppdatert liste over hvilke raser som eventuelt pålegges portforbud kommende dag vil bli lagt ut på Landbruks- og matdepartementets nettsted hver kveld kl. 19:00. Der vil det også ligge link til fylkessider, hvor Fylkesmannen kan iverksette lokale tiltak.

For å unngå hysteri og en generell overdramatisering av situasjonen, så vil det bli åpnet for at personer som kan dokumentere hundeførerkurs, eller på annen måte kan sannsynliggjøre at deres hundehold ikke representerer noe fare, kan søke dispensasjon. Kriterier og søknadsskjema vil ligge på vårt nettsted. Søkeren belastes med et gebyr på kr. 100,-.

For skjemaer, oppdaterte lister over berørte hunderaser samt ytterligere informasjon, trykk her.


01.04.06

Til toppen